Kapitulirala i Kerum trgovina: Konzum preuzima Loru, Studenac male dućane!

KERUM TRGOVINA nije zapravo ni zaživjela, a već je na kraju svog poslovnog puta. Nova Kerumova firma potpisala je kapitulaciju ni pola godine nakon svog ustrojavanja. Kako Index doznaje, sve preostale Kerumove dućane podijelit će Konzum i Studenac. Ivica Todorić preuzet će veće butige, uključujući i centar u Lori, a Studenac one s manje kvadrata, uključujući onu na splitskom Šperunu, kao i trgovinu na Trsteniku u Kerumovoj bivšoj vili. Kome će pripasti dućan u Periski, nismo uspjeli doznati. Bit će jasno za koji dan. Danas se samo vidi da je zbog inventure trgovina zatvorila. Radnici stoje s robom i kupe se. U tijeku je velika selidba...

Todorić preuzimanjem dućana naplatio svoje potraživanje

Novca, međutim, neće biti za Keruma, jer je Todorić preuzimanjem novih trgovina samo naplatio svoje potraživanje. Što će brojni ostali vjerovnici, kojima je Kerum ostao dužan 50-ak milijuna kuna, nije najjasnije. Neki su već zatražili stečaj Kerum d.o.o., neki su Keruma dali na sud. Ključ svega je hotel Marjan, koji se nalazi pod šapom Hypo banke. Nađe li se kupac koji će ponuditi više od 300 milijuna kuna, koliko traži banka, možda netko od vjerovnika i vidi svoj novac. Ako ne, ako banka preuzme hotel, po svemu sudeći, ostat će svi kratkih rukava.

Navodno Kerum i dalje forsira kredite kod Erste i HBOR-a, s kojima bi dobio 40 milijuna eura, neophodno potrebnih za još par mjeseci života. Krediti su, kako je Index izvijestio, odobreni, ali nisu realizirani. Hoće li, ni dalje se ne zna, a koncem rujna stigla je na naplatu i druga rata kredita Hypo banke u iznosu od 10 milijuna eura. Do konca godine ta banka bi trebala Kerumu sjesti na Marjan sa ukupnim dugom od 34 milijuna eura. 

Dobavljači mu prestali isporučivati robu

Kerum, inače, nije sam od sebe odlučio prodati preostale dućane. Nakanu da Kerum trgovina ipak poživi neko vrijeme, osujetili su dobavljači. Razočarani što nova firma nije preuzela i obaveze stare, mnogi Kerumu nisu htjeli više isporučivati robu pa je još na samom početku poslovanja KT ostao bez 30 posto artikala koje je inače Kerum d.o.o. imao u ponudi. Kako se situacija u nastavku još više radikalizirala, a mediji vrlo iscrpno izvijestili o potopu i brojnim Kerumovim dubiozama, robe je na Kerumovim policama bivalo sve manje i manje. Dok nije postalo jasno da ovako dalje nema smisla. Promet je ionako otprije bio loš, s praznim policama, kupci su Kerumu definitivno okrenuli leđa pa osim prodaje, odnosno, kompenzacije Todoriću i Milaviću na koncu i nije preostalo drugih rješenja.

Pročitajte više