Karamarko: To što Fitch sumnja u popravak našeg kreditnog rejtinga će nas koštati oko 400 milijuna kuna

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je večeras da je agencija Fitch Ratings smanjila izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne jer je skeptična prema mogućnosti da se naš kreditni rejting popravi te upozorio da ćemo se zbog toga morati zaduživati po većoj kamatnoj stopi.

"Prve računice govore da će nas to koštati oko 400 milijuna kuna", kazao je Karamarko novinarima u Zagrebu prije obilježavanja 24. obljetnice osnivanja područne organizacije HDZ-a Pešćenica Žitnjak.

Odluku agencije Fitch smatra očekivanom jer, ocijenio je, nakon dvije godine vlasti sadašnje koalicije ništa se nije dogodilo u gospodarstvu. "Ušli smo u druge dvije godine, tu nema šanse za nikakve reforme. Oni su pokazali što mogu, a ne mogu ništa. Nažalost idemo u provaliju", smatra Karamarko.

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu.

"HDSSB opet reciklira staro odbačeno smeće i izmišljotine"

Upitan hoće li HDZ, ako bude formirao iduću vladu, morati ovisiti o HDSSB-u, kao što je danas izjavio osnivač te stranke Branimir Glavaš, predsjednik HDZ-a odgovorio je da HDZ već ima snažnu koaliciju desnog centra s kojom može pobijediti na izborima. "Pobijedit ćemo i bez njih", poručio je.

Za osobne napade Glavaša na njega rekao je da su "dno dna". "Očito ih nešto žulja i žao mi je ako je Savez za Hrvatsku stvoren da napada HDZ, a ne da se brine o problemu 383.000 nezaposlenih i 900 ljudi koji dnevno gube posao", kazao je Karamarko.

Na pitanje istražuje li ga DORH, odgovorio je da ga DORH ne istražuje, nego se radi o nekim stvarima koje se izvlače već desetak godina od trenutka kad je počeo istraživati korupciju na visokoj razini. "HDSSB opet reciklira staro odbačeno smeće i izmišljotine, a to govori o njihovoj nemaštovitosti", rekao je Karamarko.

Već dva dana ga, kaže, nasmijava poziv HDSSB-a glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da konačno "skine prašinu sa slučajeva povezanih s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom". "Deplasirano je to komentirati", istaknuo je Karamarko. "HDSSB se optuži za kriminal u pretvorbi, a onda oni napadnu mene da npr. švercam plutonij za Al Qaidu", dometnuo je.

Pročitajte više