Karamarko opet napada Vladu: "Dekriminalizacija droga je spirala smrti!"



HRVATSKA vlada odlučila je dekriminalizirati lake droge. Posjedovanje manjih količina droge za osobnu uporabu tako više neće biti kazneno djelo, već se prebacuje u prekršajnu sferu.

No, to ne znači da će konzumenti proći nekažnjeno; svaka osoba koju policija zatekne s drogom za osobnu uporabu bit će kažnjena globom od pet do 20 tisuća kuna!

Karamarko: To je spirala smrti

Teško je pobjeći dojmu da će se zatvori i dalje puniti konzumentima lakih droga, s obzirom da se radi o kazni čije si plaćanje rijetko tko može priuštiti. No, za HDZ i njihovog predsjednika Tomislava Karamarka ova odluka svejedno je poslužila kao povod za novi napad na Vladu.

"Često se kreće od marihuane, a završava se na teškim drogama. To je spirala smrti, a Vlada novim zakonom navodi građane na tu spiralu. HDZ neće podržati dekriminalizaciju", kaže Karamarko.

Miljenić: Dekriminalizacija ne znači nekažnjavanje

"Smatramo da je prekršajna odgovornost primjerenija. Prekršajna odgovornost ne znači nekažnjavanje. Sankcija postoji - ona je od 5 do 20 tisuća kuna, ali ono što je još važnije; prekršajni postupak je relativno brz i ima mogućnost određivanja mjera liječenja", rekao je Orsat Miljenić na sjednici Vlade najavivši kako ovo znači da će se naglasak na suzbijanju droge sada staviti na druge stvari.

"Dilanje oko škola će se sada moći kazniti do 15 godina. Dakle, mi tu pooštravamo tamo gdje treba i hoćemo lupiti na one koji su stvarno zlo. To su oni koji trguju, to su oni koji proizvode, to su oni koji navlače druge", rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Sakoman: Kolika je količina za prekršaj?

Iako pozdravlja zakonske izmjene kojima se represivni aparat okreće prvenstveno dilerima, dr. Slavko Sakoman smatra kako je u Zakonu trebalo točno odrediti količinu droge koju je dozvoljeno nositi. Ovako će, kaže, često, doći do situaciju u kojoj će konzumentu biti teško dokazati da nije diler.

"Mi koji u praksi radimo s ovisnicima, znamo da oni mogu posjedovati i količine od 10, 20, 50, pa i 100 grama heroina. Danas mi je bio jedan pacijent, jedan DJ, koji je posjedovao i kupio si za more za četiri mjeseca 800 grama marihuane. Hoće li to sve ići u prekršaj", pita se Sakoman.

Pročitajte više