Karamarko priznao: Cijela Hrvatska je platila zlo korupcije u HDZ-u

Screenshot: Index, hdz.hr

Video: Dario Dalmacija/Index

HDZ danas u Lisinskom obilježava 25. obljetnicu Prvog Općeg sabora. Prije svečanosti, izaslanstva HDZ-a i HDZ-a BiH, na čelu s Karamarkom i Čovićem, na Mirogoju su položila vijence na grobove Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

Voditelj programa bio je Oliver Mlakar, a dvorana Lisinskog bila je ispunjena do posljednjega mjesta. Nakon himne u izvođenju zbora "Janjevo" i minute šutnje za prvoga hrvatskog predsjednika i sve sudionike Domovinskog rata koji su poginuli za Hrvatsku, prikazan je i film "Prvi opći sabor HDZ-a".

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet nije se večeras pojavio na svečanosti unatoč pozivu.

Okupljenima se obratilo nekoliko govornika, među kojima su značajniji bili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Antal Rogan, izaslanik mađarskog premijera Orbana te Tomislav Karamarko, šef HDZ-a.

Karamarko se u svojemu govoru osvrnuo na niz tema, od ideoloških pa do ekonomskih. Šef oporbe tako je istaknuo kako vjeruje da je blizu čas kada će se u Zagrebu na dostojnom mjestu podići spomenik Tuđmanu, a naglasio je i kako će HDZ vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

Usto, predsjednik HDZ-a osvrnuo se i na "sanaderovsko naslijeđe" stranke, ističući kako je "zlo korupcije i samopromocije zakinulo stranku, ali i čitavu Hrvatsku".

Tijek događaja:

19.44 "Aktualna vlast razarala je u ove 3 godine domoljublje, puštala je ideološke magle. Javno slave Domovinski rat, a dopuštaju da se raznim metodama potkopavaju njegove stečevine. Nema javnog dobra koje se u 3 godine nije rastakalo, a gotovo nema problema koji je riješen u korist državnih i nacionalnih interesa.

Povratak izvornim načelima Franje Tuđmana i poštenje, to su dvije stvari koje naglašavam od povratka u stranku. To je naš izvorni identitet, za nas domoljublje nije poza nego obaveza", kazao je Karamarko, a govor je završio pozdravom "Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!".

19.42 "Kao stranka nismo bili imuni da pojedini ljudi iskoriste HDZ za pojedine izbore, tu cijenu je platila i Hrvatska, ali i hrvatski narod. Zlo korupcije i samopromocije sve nas je zakinulo.

Tko misli HDZ rabiti za osobne probitke i zgrtanje profita, neka sam odmah izađe iz stranke. Taj si luksus više nećemo priuštiti."

19.34 "HDZ će zadržati postojeći model područne samouprave, naš problem nije broj županija, nego funkcionalnost", ističe Karamarko.

"HDZ je bio i jest antitotalitarna stranka, i najavljujem -  HDZ će vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu", nadodaje.

19.28 "Tadašnji režim morao je popustiti pred silinom domoljublja i dopustiti ulazak u Hrvatsku mnogima koji godinama i desetljećima u nju nisu smjeli kročiti. Pokazala se lažnost tvrdnji o neprijateljskoj imigraciji.

HDZ nije bio stranka opasnih namjera. HDZ je bio i jest stranka domoljublja koja nikome nije prijetila. Još ima onih koji pokušavaju umanjiti Tuđmanove zasluge, ali takvih je sve manje. Uvjeren sam da je blizu čas kada ćemo u Zagrebu na dostojnom mjestu podići spomenik utemeljitelju suvremene hrvatske države i najvećem Hrvatu 20. stoljeća, Franji Tuđmanu", dodao je.

19.25 "S osobitim zadovoljstvom i ponosom pozdravljam vas danas u ovoj dvorani u kojoj je prije 25 godina održan prvi Opći sabor HDZ-a. Bilo je to puno više od borbe za državnu demokraciju i pluralizam u društvu, skup je najavio neovisnu hrvatsku državu. Posebno pozdravljam hrvatske branitelje, naše junake, koji su pod vodstvom vrhovnika i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obranili i oslobodili Hrvatsku. Želim pozdraviti i vas, sudionike i utemeljitelje HDZ-a, vi ste bili tvorci i sudionici tog povijesnog događaja. Još nam je živo u sjećanju to velebno ozračje iz tih tjedana", kazao je Karamarko.

19.19 Počinje govor Tomislava Karamarka.

19.10 "I dalje se pozivaju pripadnici HVO-a da odgovaraju po zapovjednoj odgovornosti. Svatko treba odgovarati pojedinačno ako je zgriješio, ali nema zapovjedničke odgovornosti za nešto što je bio Domovinski rat", dodaje Čović.

19.08 "Želim od srca pozdraviti sve nazočne i sve one koji su bili prisutni na 1. Općem saboru. HDZ i HDZ BiH jednako slave svojih 25 godina djelovanja. Imam privilegiju pozdraviti vas i u ime 40.000 članova iz BiH. Pobjeda na parlamentarnim izborima u RH bit će prava zahvala braniteljima.



Mi uskoro imamo svoju konvenciju u BiH. Danas gradimo svoju domovinu BiH, sa svim Bošnjacima i Srbima i drugima. Ovdje smo uspjeli do kraja napraviti neovisnu i suverenu Hrvatsku, BiH je taj put još dalek. Zato je uloga HDZ-a značajna, zato ja govorim o jednoj stranci, i nemojte mi zamjeriti kada govorim o jednom HDZ-u", kazao je Čović.

19.04 Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, obraća se prisutnima.

18.55 Dvorani se obratio i Antal Rogan, predstavnik Fidesza i izaslanik mađarskog premijera Orbana.

18.51 "Ako iseljeništvo Hrvatske pridonosi proračunu, valjda ima pravo na glasanje. Što rade Židovi, Irci, Poljaci, Portugalci, Talijani i mnogi drugi? Urgiramo da dobijemo ministarstvo useljeništva, želimo i tražimo izmjene izbornoga zakona. Tražimo hitnu obustavu iseljavanja Hrvata i rast nataliteta Hrvatske", kazao je Zdunjić.

18.49 Okupljenima se obraća član predsjednik Koordinacije HDZ-a Kanada, Ivica Zdunić.

18.42 "Nakon 25 godina, tada je Komunistička partija zajedno s medijima bila protiv nas, a danas se pitam ima li razlike? Tada su nam prijetili hapšenjem i zabranama. 25 godina poslije, njihovi sljednici, SDP-ovci, rade isti posao, plaše narod HDZ-om, ali poručujem im - i ovaj put ćemo, kao i prije 25 godina, dobiti povjerenje hrvatskoga naroda, i to dvotrećinsko, kao i tada", kazao je Kovač.

18.36 Prvi najavljeni govornik je Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i član Predsjedništva.

18.35 Mlakar je s pozornice pozdravio i koalicijske partnere HDZ-a, ali i prosvjednike iz Savske. Pozdravio je i nazočne generale hrvatske vojske.

18.30 Okupljeni gledaju komemorativni video osnivanja i rada stranke.

18.16 Voditelj Mlakar uputio je posebne pozdrave izaslanstvu stranke Viktora Orbana, mađarskom Fideszu, te ostale delegacije koje prisustvuju okupljanju.

18.13 Minuta šutnje za Franju Tuđmana i sve sudionike Domovinskog rata koji su dali živote za Hrvatsku.

18.10 Izvodi se hrvatska himna.

18.05 Tomislav Karamarko penje se na pozornicu pozdraviti okupljene, zajedno sa čelništvom HDZ-a i HDZ-a BiH.


 

Pročitajte više