Kardinal Bozanić za Božić: Potezi ove vlasti dovest će do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku

Foto: Damir Krajač (Cropix)
 
NADBISKUP zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je do sada najžešću kritiku vlasti u svojoj božićnoj poruci.
 
Kardinal upozorava da će potezi ove vlasti dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku. Naglasio je da svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine.
 
"I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku", kazao je kardinal u poruci, koju prenosi Glas Koncila.
 
Bozanić je naglasio i da je tijekom povijesti bilo različitih pokušaja koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, kroz kako kaže, odgojni i obrazovni sustav nekog društva, preodgajajući djecu i mlade.
 
Dodao je i da nije bezazleno što se u hrvatski školski sustav žele nametnuti sadržaji koji pokazuju značajke antropoloških otklona od religijskih polazišta.
 
"Na više smo načina upozoravali na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje po traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima", stoji u Bozanićevoj poruci.
 

Pročitajte više