Kaštelanski staklenici podnijeli kaznenu prijavu protiv bivše uprave: Loše upravljanje dovelo je do 119 milijuna kuna duga

Screenshot: staklenici.hr

NADZORNI odbor Kaštelanskih staklenika podnio je kaznenu prijavu Županijskom odvjetništvu protiv bivše Uprave. Razlog je loše upravljanje tvrtkom koje je uzrokovalo dugove koji na današnji dan premašuju 119 milijuna kuna.

Nadzorni odbor prijavio ih za potpisivanje tri štetna ugovora i to s Croatia Osiguranjem, Agrofructusom i Trgovačkim društvom Vagros. Kaštelanski staklenici samo svojim kupcima duguju preko 4 milijuna kuna, a najveći dug je prema Agrofruktusu, koji pripada grupaciji Agrokor. Dugove Staklenici vraćaju u robi, što ih dodatno opterećuje u poslovanju.

"Vratili smo negdje oko 2 milijuna kuna, a ti ugovori su napravljeni po štetu društva. Pazite, oni su njima davali robu po 13% rabata i 14% kamata. Tko živ može opstati u toj situaciji? Za što ovi ljudi rade na 40 stupnjeva u stakleniku? Za ništa. Znaju unaprijed da neće dobiti plaću. To je notorna glupost. Ja tvrdim da nismo imali duga da bi bez problema zatvorili ovu godinu", rekao je Paladin.

Krivac je bivša Uprava

Kao glavne krivce za loše poslovanje novi direktor Marijo Paladin ističe bivšeg predsjednika Uprave Jadrana Pengu, ali i članove Nadzornog odbora Željka Ađutantova te Danka Meštrovića. Smatra kako se navedeni bivši zaposlenici Kaštelanskih staklenika po svaku cijenu žele vratiti na čelo tvrtke kako bi nastavili s mešetarenjem oko vrijednog zemljišta tvrtke.


"Bit ću prisiljen, na osnovu stvari koje sam zatekao u tvrtki, isto tako protiv određenih osoba podnijeti kaznene prijave jer ne želim da se sve lomi preko mene. Ja sam ovdje šest mjeseci, a u četiri mjeseca sam vidio u čemu je stvar - da njih četiri drže kao taoce sve ostale ljude u firmi i da je stanje nenormalno"

U Kaštelanskim staklenicima od 136 radnika ostalo je zaposleno 90 radnika, a tendencija je da se taj broj smanji na 70 kako bi tvrtka mogla normalno poslovati. Radnicima se sada plaća isplaćuje s jednim mjesecom zakašnjenja.

"Mi smo sad, upravo zbog njihove poslovne politike, prodaje zemljište, neulaganja u proizvodnju, dovedeni u stanje katastrofe. Unatoč svemu radnici ne štrajkaju, oni rade, a potrudio sam se da im isplatim plaće, da im vratim dio dugova i da napravimo proizvodnju i da budemo na tržištu."

Nužno je smanjiti vrijednost temeljnog kapitala

Kako bi se moglo normalno poslovati nužno je društvo u što skorijem roku smanji vrijednost temeljnog kapitala, kako bi tvrtka postala likvidna, kaže Paladin.

"Ovako nas nitko ne uzima kao nekakve partnere jer ako imate 120 milijuna kuna gubitka, a 350 milijuna kuna vrijednosti nekretnina to je nenormalna situacija. Mi ćemo sigurno ići na smanjenje vrijednosti temeljnog kapitala u svrhu reguliranja bilance, odnosno smanjenja dugova. To je ono u što hitno moramo ići"

I dok ga bivši članovi društva blate po medijima kako tvrtkom loše upravlja, Paladin kaže kako u svom radu ima jasnu podršku, kako radnika tako i Nadzornog odbora.

Pročitajte više