Katalonija usvojila "povijesni zakon" protiv homofobije s kaznama do 14.000 eura

Foto: Hina

KATALONIJA je usvojila novi zakon protiv homofobije koji podrazumijeva kazne do 14,000 eura za napade na osobe alternativnih seksualnih usmjerenja.

''Bez sankcija, zakon bi bio tek izjava o namjeri. Ovo je zamišljeno za odvraćanje (od napada),'' komentirala je Anna Simo iz Republikanske ljevice Katalonije (ERC) za El Pais.

Zakonski paket od osoba optuženih za homofobiju traži da dokažu svoju nevinost, što je novost koju kritiziraju konzervativne političke stranke i autonomna katolička zajednica.

Katalonski biskup je tijekom vikenda izrazio rezervacije procijenivši da bi zakon mogao našteti ''pretpostavci o nevinosti''.

Konzervativna Popularna parija (PP) i nacionalisti (Unio) su pokušali izglasati veto, ali su nadjačani katalonskim socijalistima  i drugim ljevičarskim grupama.

Prema ljetošnjem istraživanju PEW-a, Španjolska je zemlja u kojoj su pripadnici LGBT zajednice ponajbolje prihvaćeni od opće populacije. Na pitanje ''treba li prihvatiti homoseksualnost'' pozitivno odgovara 88 posto Španjolaca.

Pročitajte više