Katastrofa u Fukushimi prouzročila genetske mutacije na biljkama i životinjama

Foto: Google Street View

NUKLEARNA katastrofa u Fukushimi prouzročila je genetske promjene, pad populacije i druge posljedice na biljkama i životinjama na tom području, izvijestili su američki i japanski znanstvenici.

Radioaktivnost je, navode znanstvenici, prouzročila trajne posljedice na pticama, majmunima, leptirima i insektima koje se proučavalo tijekom studija koje su uslijedile nakon katastrofe. Mutacije su uočene i na njihovim reproduktivnim sustavima.

Znanstvenici navode kako je radijacija prouzročila mutacije, genetska oštećenja i smanjenje reproduktivnosti pogođenih biljnih i životinjskih organizama. Osim kod nekoliko proučavanih životinjskih vrsta, genetske mutacije uočene su i kod biljaka, primjerice sadnica riže.

Dr. Timothy Mousseau sa Sveučilišta u Južnoj Karolini, autor jedne od studija objavljenih u časopisu US Science, katastrofu u Fukushimi je usporedio s nuklearnom katastrofom koja se 1986. godine u Černobilu u Ukrajini. Naime, lastavice s abnormalnim bijelim mrljama na perju pronađene su i u Fukushimi, jednako kao i u Černobilu nakon katastrofe.

Znanstvenici upozoravaju kako ovi rezultati istraživanja ukazuju na opasnost od dugoročnih učinaka radijacije i na ljude s tog područja.

Pročitajte više