"Katastrofa u Fukushimi se mogla izbjeći, ljudske pogreške su dovele do gubitka života"

KOMISIJA japanskog parlamenta u svom je izvještaju napisala da je ljudska pogreška kriva za topljenje reaktora i nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

"Jasno je da je za ovu katastrofu kriv čovjek", napisano je u detaljnom izvještaju o topljenju reaktora do kojeg je u nuklearnoj elektrani došlo nakon razornog potresa i tsunamija u ožujku prošle godine. "Vlasti, nadležne institucije i Tokyo Electric Power pokazali su nedostatak odgovornosti u zaštiti ljudskih života i društva", piše u sažetku izvještaja.

Komisija je utvrdila kako 11. ožujka prošle godine, kada su potres i tsunami pogodili nuklearnu elektranu, nije bilo garancije da ona može izdržati potrese i tsunamije. "Usprkos mnogim prilikama da se poduzmu mjere, regulatorne agencije i vodstvo Tepca namjerno je odgađalo donijeti odluke i poduzeti potrebne akcije", napisano je u izvještaju.

"Katastrofu su trebali predvidjeti i spriječiti"


"Katastrofu su trebali predvidjeti i spriječiti, a njezine efekte ublažiti sa efikasnijim odgovorom na nju", piše u izvještaju. Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi sa šest reaktora je toga kobnog 11. ožujka teško oštećena nakon potresa i tsunamija koji su onesposobili sustav hlađenja reaktora zbog čega su se oni topili, a radioaktivne čestice su završile u okolišu. Deseci tisuća stanovnika su evakuirani iz svojih kuća iz zone oko tvornice dok su se radnici danima borili kako bi reaktore stavili pod kontrolu.

U svibnju prošle godine je Japan osnovao komisiju koja je ispitala ponašanje svih u krizi te je imala zadatak dati prijedloge za moguće buduće takve situacije. U završnom izvještaju stoji kako je mnogo grešaka i svjesnih propusta dovelo do toga da je elektrana bile nespremna za potres i tsunami. "Iako je potaknuta tim kataklizmičnim događajima, kasnija nesreća u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi ne može se pripisati prirodnoj katastrofi", piše u izvještaju te se dodaje kako je čovjek kriv za nesreću koja se morala predvidjeti i spriječiti.

Japan ponovno pokreće svoje nuklearne reaktore

Zaključili su da se situacija u elektrani pogoršala nakon katastrofe zato što državne agencije "nisu primjereno reagirale". Ovaj izvještaj je došao samo četiri dana nakon što je ponovno pokrenut Reaktor 3 u u nuklearnoj elektrani Kansai, prvi japanski reaktor od katastrofe u Fukushimi. Do 17. srpnja će se u rad pustiti i četvrti reaktor u toj nuklearnoj elektrani. Zbog toga su ovih dana organizirani masovni prosvjedi. 

Pročitajte više