Katastrofa u slučaju MIORH: Optužnica s deset spala na pet direktora!

Foto: Arhiva

PRAVA se katastrofa dogodila slučaju MIORH, koji se već duže od deset godina valja po splitskom Županijskom sudu. Optužnica je s deset direktora spala na samo pet, protiv ostalih je obustavljen postupak zbog nastupanja zastare. Prije četiri godine iz igre su ispali direktori Građe Solin i Uzora, a jučer i njihove kolege iz Luke Split, Željezare i Galeba. Uredujuću sutkinju zapala je neugodna dužnost da konstatira zastaru, što je teško njena krivica, jer slučaj ima tek par posljednjih godina. Prije nje, aferom MIORH bavilo se petoro njezinih kolega.

Zastara zbog imovinskog cenzusa

Direktore terete da su dali novac liječnicima invalidskih komisija za zbrinjavanje radnika tijekom 90-ih. Ključna se za sudbinu postupka pokazala visina imovinske koristi koju su priskrbili liječnici. Odlukom Vrhovnog suda uveden je cenzus od 60 tisuća kuna za kvalifikatorni oblik djela, pa onda sve što je ispod tog iznosa spada u tzv. nekvalificirani oblik, a što za sobom povlači i slabiju sankciju te kraći zastarni rok.

Postupak pokrenut prije 15 godina!

Svakako treba imati u vidu i nenormalnu dužinu trajanja postupka, koji je pokrenut uhićenjem članova liječničkih komisija u ljeto 1998. godine. Bila je to prava predstava, jer se 10 godina kasnije otkrilo da dr. Damir Rebić, unatoč optužnici za zloporabe u aferi MIORH, i dalje radi na starom radnom mjestu pa je tako bilo moguće da ga ponovno uhite zbog afere Dijagnoza, odnosno, spornih rješenja za vojne invalide.

Hoće li sve u zastaru?

Splitski sud tako vodi čak tri postupka vezana uz lažne invalidnine, a osim zastara u slučaju s direktorima, zastare su nastupile i slučaju s liječnicima te je lista optuženih također značajno smanjena. Zastara i za preostale optuženike već se opasno bliži, a glavni supstrat slučaja još nije sudski valoriziran. U pitanju je vještačenje nalaza za preko 500 umirovljenih radnika. Državno odvjetništvo tražilo je da se vještače metodom uzorka, no Vrhovni sud naložio je vještačenje kompletne dokumentacije. Osim što će koštati par milijuna kuna, problem je s tim vještačenjem što se ne zna kada će biti dovršeno. To traje godinama, a optužnica se lagano tanji.

Stolić: Sve je bilo transparentno

Index ima komentar jednog od jučer oslobođenih. Miro Stolić, bivši je direktor Luke Split, a na splitskom Županijskom sudu vodi boj i u predmetu Salonit. Terete ga da je dao novac za umirovljenje dr. Rebiću i svom zetu dr. Branku Božinoviću, također članu liječničke komisije.

"Optužen sam bez osnova. Plaćalo je poduzeće i sve se radilo transparentno po odluci Upravnog odbora. Ne znam kako sam se našao na optužnici. Očito sam nekome smetao, otkrit ću ja kome. Nažalost, slučaj je pao u zastaru pa ja nisam mogao dokazati da nemam ništa sa optužbom, koja je, po meni, bespredmetna. Novac za koji su me teretili isplaćen je za specijalističke preglede radnika", kazao nam je Miro Stolić.

Pročitajte više