Katolički vođe protiv pedofilije će se boriti uz pomoć interneta

RIMSKI crkveni poglavari jučer su predstavili svoj internetski edukacijski projekt kojim će se svećenstvu diljem svijeta pomoći da u svojim krugovima iskorijeni pedofiliju i zaštiti djecu od potencijalnih zlostavljača, piše Reuters.

Nakon što je u Rimu održana četverodnevna konferencija o zlostavljanju djece, svećenik Francois-Xavier Dumortier rekao je kako će projekt vrijedan 1.2 milijuna eura omogućiti višejezične savjete i pristup istraživanju o pedofiliji, te upute kako se nositi s tim široko rasprostranjenim problemom.

Dumortier je dodao kako će projekt pomoći u razvijanju kulture slušanja, i pokazati drugo lice kulturi tišine.

Udruženje žrtava zlostavljanja nije komentiralo sam projekt, no navelo je kako bi Vatikan trebao objaviti svoju dokumentaciju o zlostavljanjima unutar svojih redova i predati ih Međunarodnom kaznenom sudu.

Internetski "Centar za zaštitu djece" surađivat  će s medicinskim ustanovama i sveučilištima

Udruge žrtava godinama su optuživale neke biskupe za preferiranje šutnje i zataškavanja nad priznavanjem istine o brojnim skandalima koji su ocrnili sliku Crkve diljem svijeta.

No vatikanski visoki dužnosnik zadužen za bavljenje sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika, monsinjor Charles Scicluna, u srijedu je rekao kako će skrivanje iza kulture "omerte" za Crkvu biti pogubno.

Simpozij je okupio oko 200 ljudi, uključujući biskupe, vođe vjerskih redova, žrtve zlostavljanja i psihologe, a neki su njegovo održavanje doživjeli kao prekretnicu u crkvenom pristupu gorućoj problematici zlostavljanja maloljetnika i posljedično nastaloj krizi.


Internetski "Centar za zaštitu djece" surađivat će s medicinskim ustanovama i sveučilištima, s ciljem razvijanja onog za što se Crkva nada da će postati "konstantni odgovor na problematiku seksualnog zlostavljanja".

Kako bi biskupima i ostalim crkvenim djelatnicima pomogao u postavljanju smjernica za zaštitu djece bit će objavljen na njemačkom, engleskom, francuskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Održanom konferencijom vatikanski su dužnosnici poručili kako lokalni crkveni službenici u slučaju sumnje na zlostavljanje moraju surađivati s civilnim vlastima u skladu s lokalnim zakonima.

Pročitajte više