Kazna za bezobrazno kockanje i velike gubitke: JP Morgan menadžerima oduzima već isplaćene bonuse?

NAJVEĆA američka bana JP Morgan Chase razmatra da svojim menadžerima u investicijskom sektoru oduzme isplaćene bonuse, nakon što je postalo jasno kako je njihovo kockanje banci donijelo gubitak od najmanje dvije milijarde dolara, iako mnogi spekuliraju kako su stvarni gubici mnogo veći.

"Banka može otkazati nagrade u obliku dionica, ili zahtijevati da se nagrade isplate natrag, ukoliko se zaposlenik upusti u poslove koji tvrtki uzrokuju financijsku ili reputacijsku štetu", stoji u godišnjem priopćenju JP Morgana. "Kompanija će se ponovno dokopati tih plaća ukoliko dođe do procjene da je to potrebno", kazao je za Bloomberg jedan od visokih dužnosnika banke koji je želio ostati anoniman jer službena odluka još nije donijeta.

Ovo će dati dodatnu municiju zagovornicima strože bankarske regulacije

Skandal oko kockanja s novcem dioničara rezultirao je jučerašnjom ostavkom šefice investicijskog odjela Ine Drew, koja bi i sama mogla postati "žrtvom" politike povlačenja bonusa. Ona je samo prošle godine primila oko 14 milijuna dolara različitih bonusa, a u zadnje dvije godine mjesečna plaća joj je u prosjeku iznosila 1,2 milijuna dolara.

Istovremeno se bura oko cijelog skandala ne stišava, jer investitori i dioničari traže objašnjenja za takvo poslovanje, a regulatori ispituju sve aspekte trgovanja JP Morganovih menadžera. Izvršni direktor Jamie Dixon, koji je i sam najavio povlačenje, kazao je kako je strategija koja je dovela do gubitaka bila "loše provedena i loše nadzirana", te je "dala dodatnu municiju zagovornicima strože bankarske regulacije".

Banka menadžerima mora poslati poruku da će odgovarati za bezobzirno kockanje novcima dioničara

"Političko okruženje je trenutno vrlo osjetljivo i ovo nije moglo doći u gorem trenutku. Jasno mi je kako bi pritisak regulatora mogao rezultirati odlukom JP Morgana da pokuša od svojih zaposlenika vratiti bonuse i tak malo pokrpati gubitke", kazao je analitičar David Knutson.

I John Liu iz New York City Comptrollera smatra kako bi JP Morgan dioničarima trebao pokazati da će "agresivno pokušati izvući svaki mogući dolar od zaposlenika koji su odgovorni za gubitak dvije milijarde dolara. "To će ujedno poslati i jasnu poruku menadžerima da će svatko tko se neoprezno kocka s novcem dioničara i tako ugrožava dugoročnu vrijednost dionica banke odgovarati za svoje postupke", poručio je Liu.

Pročitajte više