Kaznene prijave za četvero razbojnika koji su pokušali pokrasti metalna zvona i ploče u Veljunu

Foto: FAH

ŠESTERO osoba je tijekom rujna u Veljunu oštetilo spomenik žrtvama ustaškog terora u Veljunu te tamošnju pravoslavnu crkvu, a u karlovačkoj policiji znaju identitet četiri osobe te protiv njih najavljuju kaznenu prijavu zbog teške krađe i pokušaja krađe metalnih ploča i zvona, dok utvrđuju identitet još dvije osobe.

Policija je priopćila kako 28-godišnjaka, dvojicu 47-godišnjaka i jednu maloljetnicu sumnjiči da su između 8. i 14. rujna otuđili i oštetili brončane ploče sa spomenika poginulim osobama u Drugom svjetskom ratu. Isti 28-godišnjak i maloljetnica te još dvije nepoznate osobe su 28. rujna, osim metalne ploče sa spomenika, skinuli i na tlo bacili i zvona s veljunske pravoslavne crkve Hram Preobraženja Gospodnjeg u namjeri da ih ukradu.

Rušenje zvona čuo susjed

No, to nisu učinili jer je rušenje zvona čuo susjed te su se kradljivci prilikom bijega prevrnuli s kombijem, ostavivši u njemu novčanik s dokumentima.


Karlovačka policija je događaje okvalificirala i Državnom odvjetništvu prijavila kao kaznena djela teške krađe i teške krađe u pokušaju radi prodaje metala.

Zatvorska kazna u trajanju od jedne do osam godina

Kazneni zakon krađu ili pokušaj krađe "kulturnog dobra ili stvari od znanstvenog, umjetničkog, povijesnog ili tehničkog značenja ili stvari izložene za javnost" tretira kao tešku krađu zbog koje se može ići u zatvor u trajanju od jedne do osam godina.

Devastirane spomenike i crkvu nedavno je obišao predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac, te poručio kako je došlo vrijeme da se u Hrvatskoj počne razvijati svijest o poštivanju žrtava iz vremena nacističke okupacije i ustaške vlasti, te zaštite vrijednosti antifašizma i antifašistički spomenici.

Pročitajte više