Kerumov vijećnik upravlja agencijom RERA: Što će mi fakultet, zatvori su nam puni onih s fakultetom?!

Foto: split.hr

U POTPUNOJ medijskoj tišini provukla su se imenovanja članova i predsjednika Upravnih vijeća institucija i agencija u vlasništvu Županije splitsko-dalmatinske. Prava šteta jer su HDZ i župan Zlatko Ževrnja uspjeli nadmašiti čak i ona imenovanja SDP-a po upravnim vijećima kulturnih institucija Grada Splita.

Tako je, recimo, na čelo Upravnog vijeća Razvojne agencije RERA, Ževrnja postavio HGS-ovog gradskog vijećnika Marija Sičića. Ne zna se kako se Ževrnja odlučio baš za Sičića, čije reference i nisu nešto. Po struci je strojarski tehničar, svojedobno je osuđen na uvjetnu kaznu zbog dilanja piratskih igrica za Playstation, a nije se proslavio ni kao šef Nadzornog odbora Hvidre koja je završila u predstečajnoj nagodbi sa 11 milijuna kuna duga te je za sobom ostavila ugašene toplane za centralno grijanje na Spinutu i Blatinama. S obzirom da je upravo Ževrnja bio predsjednik Upravnog vijeća RERE do stupanja na novu dužnost, izbor Sičića krajnje je neuobičajen, ali i donekle logičan s obzirom da HDZ u Županiji vlada uz pomoć Kerumovog HGS-a.  

Nova članica UV-a RERE danas na suđenju za Dalmu: Nisam kriva

I izbor Milce Cipci, županijske vijećnice SU-a, također je pomalo iznenađujući. Cipci je, naime, baš danas na Općinskom sudu u Splitu počelo suđenje za poticanje na kriminal i štetan ugovor od nekoliko milijuna kuna SDP-ovog direktora Dalme Bore Malinića, za kojeg je ovo ljeto u Croatia osiguranju izmišljeno novo radno mjesto s plaćom od 14 tisuća kuna, službenim automobilom i ostalim pogodnostima. Cipci i Malinić su se izjasnili kako se ne osjećaju krivima.

U Upravnom vijeću RERE našlo se mjesta za još jednog HGS-ovca, Kerumovog šogora Petroslava Sapunara, inače, predsjednika Županijske skupštine. Interese HDZ tako će sam morati braniti Ante Bašić, rizničar gradske organizacije.

RERA se nedavno našla na medijskom udaru zbog loših rezultata i proračuna od tri milijuna kuna. Dojam je da je agencija zapravo mjesto za uhljebljivanje odabranih po stranačkom ključu bez ikakve stvarne funkcije ili postignuća.

Stručnjak za fondove i farmaciju: Sičić i u Upravno vijeće Županijske ljekarne

Zanimljivo je prošlo i imenovanje članova Upravnog vijeća Županijskih ljekarni, firme koja je svakako vrlo atraktivna zbog godišnjeg prometa od nekoliko stotina milijuna kuna. Čudo ili ne, ali nakon što su HDZ i župan Ževrnja ocijenili Marija Sičića ekspertom za ravoj, agencije i EU fondove, našli su također da bi bilo korisno da mu se povjeri i članstvo u Upravnom vijeću ljekarni. Može se, dakle, zaključiti da je povjerenje u Sičića bezgranično.

Pravo je iznenađenje što je za predsjednika UV-a Ljekarni izabran HDZ-ovac Ante Mihanović, inače, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Županijske skupštine, već neko vrijeme na dužnosti pomoćnika ravnatelja Županijske lučke uprave.

Naime, nije tajna da Mihanović želi postati ravnatelj Ljekarni, no zašto je onda postavljen za šefa Upravnog vijeća?! Čini se da će ponoviti scenario s Dragom Šundovom, bratom Kerumovog zamjenika Jure, koji je najprije bio predsjednik Upravnog vijeća Športskih objekata, pa je onda izašao iz Vijeća, ali samo da bi zasnovao stalni radni odnos u Objektima. Po svoj prilici tako će ići i s mladim Mihanovićem, koji će u slučaju da postane ravnatelj, morati vratiti vijećnički mandat.

Gdje je nestao šef splitsko-dalmatinskog SDP-a, ministar Bauk?!

Kako doznajemo, na županijskoj skupštini na kojoj su se usvajala imenovanja, postavljeno je pitanje oko regularnosti odabira kandidata kojima je suđeno ili već presuđeno, no odgovoreno je kako je sve u skladu sa zakonom. Pitanje je, inače, stiglo iz redova vijećnika don Ivana Grubišića. Što je, međutim, sa Splitsko-dalmatinskim SDP-om i šefom ministrom Arsenom Baukom? Kada je ministar Bauk sazvao zadnju tiskovnu konferenciju da kao šef županijskog SDP-a ospe drvlje i kamenje po dubioznoj politici vladajućih? Ništa od toga. SDP Splitsko-dalmatinske županije gromoglasno je zašutio i o ovim imenovanjima nema nikakav komentar.

Sičić: "Dajte nam šansu"

A što Sičić kaže?

"Pa što da nemam fakultet?! Svi s fakultetom su u Remetincu. Puni su nam zatvori visokog školstva. Mislim da ljudima treba prvo dati šansu. Vrijeme će pokazati zaslužuju li to povjerenje. Ja sam prvi spreman otići ako ne bude rezultata", kazao nam je Sičić. Smatra da je priča s Hvidrom i nagodbom pozitivna, a ne negativna.

Pitali smo ga i kako to da su se baš odlučili za njega budući da nema iskustva ni sa razvojem, ni agencijama, lijekovima i bolnicama.

"A to bi trebali pitati Keruma", kratak je bio Sičić. I da, Kerum je očito još jednom pobjednik ovih zadnjih izbora premda je izgubio vlast. Sa SDP-om je u koaliciji u Gradu Splitu, spašava Baldasara kad god treba, dok se u Županiji nastavila ljubav s HDZ-om i podjela funkcija. Sa svega pet fotelja u Skupštini, Kerum je postigao maksimum. 

Cipci: "Učim o RERI"

Milicu Cipci pitali smo kako je danas bilo na početku suđenja za Dalmu i dokle je došlo novoformirano Vijeće RERE.

"I ja i direktor Malinić rekli smo da nismo krivi. Ja i dalje stojim pri tome da ovaj ugovor s Jozom Milavićem nije bio štetan. Dalma je uništena, imovina je rasprodana. Mi koji smo se borili da je spasimo, sada se moramo boriti da dokažemo svoju nevinost. Što se RERE tiče, ja se tu još učim. Treba vidjeti kako stoje stvari i što će se dalje raditi. Još se nismo sastali", kazala nam je Cipci.

Pročitajte više