Kerumovim stopama: Baldasar osniva novu gradsku tvrtku za zbrinjavanje SDP-ovih kadrova

Foto: Biljana Gaurina/Cropix

PREMDA je prije samo koji dan tvrdio da gradske firme osnovane za vrijeme Kerumovog mandata nemaju smisla, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na drugoj sjednici Gradskog vijeća predložit će osnivanje nove firme?! Firma se zove Spalatum D.M.C. (destination management company), a kakva će njena svrha biti nije poznato ni gradskim vijećnicima jer ništa o tome nije napisano u materijalima za sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 5. rujna.

Nesigurni Baldasar: U dva dana predstavio dva različita teksta prijedloga o osnivanju firme

Oko nove gradske tvrtke stvari očito nisu najjasnije ni osnivaču Baldasaru, jer je u samo dva dana predstavio dva različita teksta prijedloga odluke o osnivanju Spalatuma. Jednu su dobili gradski vijećnici s nadnevkom od 29. kolovoza, a druga je, pak, objavljena na stranici Grada Splita s nadnevkom od 30. kolovoza?! Osim što su u prvoj napisani netočni osobni podaci gradonačelnika Baldasara, navedene su i neke djelatnosti kojih nema u drugoj verziji poput, recimo, čišćenja. 

Nova gradska firma iznajmljivat će sandoline?

Ako već u finalnoj verziji registriranih djelatnosti nove gradske firme nema čišćenja, ima zato iznajmljivanja pribora i opreme za šport i rekreaciju, kao što su sandoline, daske za jedrenje, bicikli na vodi, suncobrani, ležaljke i slično, zatim kupnja i prodaja robe, trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu, pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i usluživanje pića i napitaka, pružanje usluga smještaja, prijevoz za vlastite potrebe, povremeni prijevoz putnika u obalnom pomorskom prometu, pa čak i usluge prevođenja i lekture?!

Logično je zapitati se, što će takva firma Gradu Splitu koji pod Baldasarom unatoč teškoj besparici u gradskoj blagajni odbija naplatiti privez brodovima na Zapadnoj obali, a za sandoline već ima Splitska kupališta koja će pripojiti Split obali? 

Nova firma za zbrinjavanje SDP-ovih kadrova

Zvali smo Baldasara, ali on, čini se, ima zabranu javljanja Indexu pa zato ne znamo zbog čega osniva još jednu gradsku firmu kada i ove osnovane u posljednjih par godina nemaju smisla. U nedostatku suvislog obrazloženja prvo što nam pada na pamet je zbrinjavanje SDP-ovih kadrova. Firma mora imati direktora, on, pak, mora imati tajnicu. Netko će valjda i spremati tu hranu i pića, prevoditi, lektorirati, ugovarati prijevoz, iznajmljivati sandoline...

Nije u redu, ali Baldasar ne mari: Za savjetnike uzeo gradske vijećnike?!

SDP malo po malo tako pokazuje svoje pravo lice. Baldasar je odmah po ulasku u Banovinu zbrinuo svoga Gojka Čepu kao savjetnika za komunalu premda je čovjek gradski vijećnik i premda već ima savjetnika za komunalu iz Kerumovog mandata, što su već bile dvije ozbiljne prepreke za zbrinjavanje SDP-ovca dosad najpoznatijeg po pjevanju ustaškog bećarca na stranačkoj ekskurziji te zalaganju za podizanje spomenika HOS-ovoj bojni Rafael vitez Boban.

Drago Davidović, također gradski vijećnik SDP-a, imenovan je, pak, glavnim savjetnikom. Baldasara su već upozorili na nespojivost mandata gradskog vijećnika i savjetničkih funkcija njegovih SDP-ovaca, ali on dosad po tom pitanju nije ništa poduzeo.

Zbrinjavanje im u krvi: Gradskim vijećem predsjeda SDP-ovac koji je bez natječaja zaposlio Nevenkinu kćer

Ne čudi ovo budući da je Index već pisao kako je SDP spremno davao ruke Kerumu kada god je to bilo potrebno. Prije svega odnosi se to na aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića koji je kao direktor Pravne službe Vodovoda i kanalizacije bez natječaja zaposlio kćer svoje prethodnice Nevenke Bečić, ali i još 40-ak odabranih. U ViK-u su svoje mjesto tako našli Zdravko Mulić, jedan od najistaknutijih splitskih SDP-ovaca te njegov nećak. 

Kod takvog stanja stvari, ne treba previše razmišljati o tome zbog čega Baldasar osniva novu firmu. Odgovor se, rekli bismo, nameće sam po sebi...

Pročitajte više