Kerumu posušili milijune, a sada mu odbili predstečajnu za Kerum trgovinu

Foto: Hina

NAKON što je zahvaljujući Zakonu o predstečajnoj nagodbi bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum posušio na desetke milijuna kuna dugova svojih tvrtki Kerum, Adriatic i Neva Kerum, prošlog tjedna nije bilo sreće sa četvrtom tvrtkom, Kerum trgovinom, lani preimenovanom u Town. Nagodbeno vijeće donijelo je rješenje o obustavljanju postupka predstečajne nagodbe jer je na ročištu održanom 6. veljače protiv plana bilo 92,5 posto vjerovnika, a za tek 7,47 posto. 

Tri firme prošle kroz predstečajnu sa više od milijardu i pol kuna duga

Kerum se zbog ovoga vjerojatno neće previše uzbuditi, jer je Town u postupak predstečajne ušao sa niti 20 milijuna kuna duga, što je sitnica u usporedbi sa trolistom posrnulih obiteljskih tvrtki koje su imale više od milijardu i pol kuna duga. U svega pola godine prijavljena potraživanja narasla su pet puta, na nešto više od 100 milijuna kuna, od čega čak 88 milijuna kuna duga potražuju financijske institucije, koje su uglavnom bile protiv sklapanja predstečajne.

Kerum trgovina nastavila je tamo gdje je Kerum sredinom 2012. godine stao kada mu je blokiran račun. Nije, međutim, dugo potrajala jer je poslovni imperij doživio potpuni kolaps. Kerum i sestra Nevenka povukli su se iz firmi koje su uvalili u ruke bratu Juri i nećakinji Željki, koja je zauzvrat dobila optužnicu splitskog Državnog odvjetništva za pogodovanje vjerovnicima. 

Otvorio jedan dućan

Kerum ipak nema previše razloga za zadovoljstvo jer se pokazalo da će Kerum d.o.o. teško ispuniti kondicije predstečajne nagodbe. Umjesto najavljivanog lanca dućana, Kerum je otvorio tek jedan, što znači da nema ni teoretske šanse da zavrti 100 milijuna kuna, koliko mu je potrebno da ostane na površini.

Tri Mercedesa za tri predstečajne

Kako smo već pisali, unatoč katastrofalnoj poslovnoj situaciji, Kerum se bogato nagradio slaveći predstečajne. Za svaku je kupio po jedan Mercedes. Sebi S klasu, sinu Joško najskuplji model iste klase, S 63 vrijedan 330 tisuća eura, a novi S kupe odnedavna vozi Fani. Vjerovnici, pak, i dalje čekaju da im se plati dug, koji je umanjen za 30 posto, dok su kamate otpisane. Kerum za vraćanje duga ima četiri godine i godinu počeka.

Glava u balunu: Glasa za SDP, a na izbore želi sa HDZ-om?!

Kako je sa poslovima doživio potpunu propast, Kerum se okrenuo politici. Najavio je kako se ozbiljno priprema za parlamentarne izbore i kako ima želju ići sa HDZ-om. Ne zna se zašto baš sa njima, jer je u Saboru digao ruke za Milanovićev proračun, kao što je u Gradskom vijeću gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru pomogao da progura proračun. Kerum diže ruke za SDP, a želi na izbore sa HDZ-om, što je svakako prilično neuobičajena politička platforma. Ne čudi ta ljubav prema HDZ-u jer je upravo na njihovoj listi i ušao u Sabor, a svakako nije naodmet spomenuti da je bio plasiran bolje nego ijedan splitski HDZ-ovac.

 

Pročitajte više