Kickstarter: Router koji omogućuje anonimno surfanje podržan s pola milijuna dolara

Screenshot: Kickstarter

ROUTER osmišljen s ciljem da omogući anonimnu aktivnost na internetu do srijede je podržan s pola milijuna dolara, nakon samo tri dana provedenih na stranicama Kickstartera.

Anonabox se na internet spaja preko mreže Tor, koja skriva čitav niz informacija o korisniku, uključujući IP adresu, posjećene stranice i druge tragove koje ostavlja uobičajeno surfanje. Servis se može koristiti za anonimne razgovore, razmjenu pošiljka ili izbjegavanje cenzure.



Startup se nadao da će u 30 dana podići 7,500 dolara,  što je postigao u samo šest sati.

"Kad smo ga počeli graditi, ja nisam imao pojma da će on izazvati toliki interes. U početku smo mislili da bi mogao izazvati entuzijazam razvojnih timova, novinara i knjižničara. Ispalo je da on zanima puno veći broj regularnih korisnika. Ja mislim da ovdje nije riječ o privatnosti, već o slobodi govora i slobodi informacija. Ovo omogućuje pristup informacija koje bi ljudi mogli cenzurirati," komentirao je za Guardian začetnik projekta August Germar.

Anonabox je "open source" projekt, što znači da ga može podržati svaki razvojni tim zainteresiran za unapređivanje tehnologije.

U prošlosti je već bilo pokušaja da se Tor mreža podrži hardverom, no routeri su u pravilu bili skupi i/ili glomazni.

Germar kaže da njegov uređaj nije "igračka" namijenjena ljudima koji rado skidaju filmove ili glazbu, jer re-routing i enkripcija usporavaju prijenos velikih datoteka. 

Pročitajte više