Kikaš za slobodu daje 2,4 milijuna kuna jamčevine i ostavku

Foto: FAH

SLOBODAN LJUBIČIĆ zvani Kikaš, uhićen u nedjelju u aferi Agram, ponudit će jamstvo u iznosu od 2,4 milijuna kuna i odstupiti s pozicije predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga u zamjenu za obranu sa slobode od Uskokovih sumnji, doznaje se od njegovog branitelja.
 
Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević najavio je da će sutra uobličiti prijedlog za zamjenu istražnog zatvora jamstvom u kojem će navesti da će podnijeti ostavku kako bi se otklonila opasnost od ponavljanja djela.
 
Predsjednik Uprave Holdinga jedan je od dvanaestorice okrivljenika kojima je u utorak navečer određen istražni zatvor, među kojima je najpoznatiji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Pripuzu prihvaćeno milijun eura jamčevine
 
Sudac istrage Zdenko Posavec tada je, međutim, prihvatio jamčevinu za suvlasnika CIOSA Petra Pripuza u iznosu od 7,5 milijuna kuna, a za pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i šefa Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa od po 100 tisuća kuna.
 
Odvjetnici osumnjičenih najavili su žalbe na odluku o zatvaranju svojih branjenika, a Uskok na pogodnost da se neki od njih brane sa slobode, o čemu će sudsko izvanraspravno vijeće raspravljati kada se prikupe sve žalbe.
 
Miljević je rekao da je tek danas dobio rješenje o određivanju istražnog zatvora pa će se sutra žaliti i na tu odluku.
 
"Vjerojatno će još netko nuditi jamstvo"
 
Zagrebački Županijski sud će najranije sljedećeg tjedna odlučivati o žalbama na istražni zatvor, kao i odluci da se okrivljenike uz jamčevinu pusti da se brane sa slobode. Okrivljenici kojima je jamčevina prihvaćena ili će tek biti moći će na slobodu tek ako rješenje o određivanju istražnog zatvora postane pravomoćno, a njihova jamčevima 'sjedne' na račun suda.
 
Miljević ne isključuje mogućnost da još koji okrivljenik podnese jamstvo kao zamjenu za obranu sa slobode.
 
"Vjerojatno da ima i drugih koji će nuditi jamstvo, a i sam sudac istrage je u utorak navečer u usmenom obrazloženju napomenuo da svi ostali okrivljenici imaju takvu zakonsku mogućnost", kazao je Miljević.
 
Za medijske navode po kojima Uskok proširuje istragu protiv Bandića i ostalih osumnjičenih u slučaju Agram, Miljević je rekao da je to moguće, ali da on takvih informacija nema.
 
Uhićeni Bandić i 15 jataka, šteta 20 milijuna kuna
 
Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.
 
Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, ali pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.
 
Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.
 
Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.
 
Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Pročitajte više