Kineska igra čekanja: Wen opet obećao pomoć Europi, ali bez konkretnih specifikacija

KINESKI premijer Wen Jiabao danas je, po tko zna koji put tijekom bilateralnog sastanka s nekim od europskih čelnika, obećao kako će Kina pomoći eurozoni u rješavanju dužničke krize.

Ovog puta Wen se sastao s europskim glavešinama najvišeg ranga, Jose Manuelom Barossom i Hermanom Van Rompuyem, kojima je ponudio suradnju na planu financiranja duga, ali nije iznio jasne specifikacije odnosi li se to na ulaganje u neki od europskih bailout fondova, odnosno EFSF i njegovog nasljednika ESM.

Politička opreznost Kine

Europski čelnici na sve strane traže sredstva kako bi "podebljali" ESM fond, koji bi trebao biti težak oko 500 milijardi eura. Međutim, Kina i dalje stoji pri poziciji da je voljna pomoći, ali bez stvaranja neraskidivih obveza. Ta igra čekanja za Kineze bi se mogla pokazati kao dvosjekli mač. S jedne strane, ne žele stvoriti osjećaj da Kina kupuje Europu, jer bi to moglo imati značajne implikacije na funkcioniranje tržišta.

Vrijeme za plasiranje lijepih političkih fraza je isteklo

S druge strane, kako se situacija u eurozoni pogoršava, tako paralelno rastu i ekonomski rizici za Kinu, čiji izvoz u najvećoj mjeri ovisi upravo o stanju u Europi. Eu je najveći trgovinski partner Kine, a razmjena između ova dva partnera prošle je godine iznosila 560 milijardi eura.

Kao dodatno upozorenje došlo je i MMF-ovo izvješće prije nekoliko dana, u kojem je naglašeno kako bi kineski rast mogao biti prepolovljen ukoliko u Europi kola odu nizbrdo. Drugim riječima, vrijeme za plasiranje lijepih političkih fraza i umirujućih najava je isteklo. Konkretni potezi nužni su s obje strane ukoliko se želi sačuvati ovaj europsko-kineski "brak iz interesa".

Pročitajte više