Kinezi oprali Obamu: Zapadnjačke vojne intervencije vode se samo u ime interesa, a ne humanitarizma

KINESKA novinska agencija Xinhua jedna je od rijetkih velikih medijskih kuća koja je otvoreno prozvala Baracka Obamu zbog njegovih izjava o mogućem pokretanju intervencije u Siriji, kazavši kako SAD i ostale zapadne sile po tko zna koji put traže povod da se uključe u neki interni sukob na Bliskom istoku.

Podsjetimo, Obama je prije dva dana kazao kako će "bilo kakvo premještanje ili upotreba kemijskog oružja u Siriji za njega i njegovu administraciju predstavljati crvenu liniju", čiji će prelazak drastično promijeniti postojeće kalkulacije i način na koji SAD pristupa krizi u Siriji. Potom je otvoreno kazao kako je spreman narediti intervenciju ukoliko dođe do bilo kakvog premještanja ili upotrebe kemijskog oružja.

Agencija Xinhua u svom uvodniku navodi kako "licemjerne izjave o eliminiranju oružja za masovno uništenje u Iraku i zaštiti civila u Libiji još dobro odzvanjaju u ušima, zbog čega se takve prijetnje o crvenim linijama slobodno mogu uzeti kao signal da SAD i zapadne sile oštre svoja oružja prije pokretanja intervencije".

Te su intervencije motivirane samo interesima, a uz to su i vrlo selektivne


Nadalje napominju kako "svijet mora ostati svjestan činjenice da ovakve neodgovorne opaske ne čine ništa nego potiču daljnju eskalaciju krvoprolića u Siriji i samo umanjuju šanse da se do mira može doći političkim rješenjem".

"Svjedoci smo toga da su bombaški napadi radikala, kao i srcedrapajući kaos i siromaštvo, već skoro ubili nadu za stabilnosti i prosperitet u Somaliji, Iraku u Libiji - zemljama koje su doživjele zapadnjačke vojne intervencije. Jasno je da će strani križarski pohod samo potaknuti još više nasilja i mržnje u Siriji", ističe se u uvodniku.

Xinhua ocjenjuje kako su vojne intervencije SAD-a i zapadnih sila ne samo neučinkovite, već i motivirane isključivo interesima i vrlo selektivne kada su u pitanju ciljane zemlje. "Nije teško vidjeti da je SAD, pod krinkom humanitarizma, uvijek pokušavao skršiti vlade koje je smatrao prijetnjama svojim takozvanim nacionalnim interesima, a umjesto njih instalirati ljude koji će bit prijateljski nastrojeni prema Washingtonu", piše Xinhua.

I Hussein i Gadafi su nekad bili dobri SAD-u, a zatim su označeni kao krvožedni diktatori

Na taj se način lako može objasniti kako su Saddam Hussein u Iraku i Moamar Gadafi u Libiji, koji su nekad usko surađivali s Amerikancima, kasnije, čim su prestali ispunjavati američke interese, označeni kao brutalni diktatori kojima s ruku curi krv nevinog naroda.

"Moramo se boriti protiv pokušaja da se unište šanse za političko rješenje konflikta i da se Siriju pretvori u poligon  za testiranje novih oružja zapadnih sila. Kina, svjesna svih nevolja koje donose strane intervencije, se uvijek protivila takvim metodama i podržavala politička rješenja svih kriza", zaključuje kineska državna agencija Xinhua.

Pročitajte više