Kolakušić o novim predstečajnim nagodbama: Vlada je sramotni zakon zamijenila lošim

Foto: Index

"DA JE BIO prije ovakav predstečajni zakon izbjegli bi najveću sramotu zakonodavstva i pravosuđa. No i ovakvim izmjenama opet su se potvrdila stara pravila, a to je da se opet nije slušala struka i da su mnogi veliki problemi ostali. Ovakav zakon jest bolji od starog, ali nova pravila za predstečaj i stečaj neće pomoći ni pravosuđu, a ni hrvatskom gospodarstvu", komentirao je za Index sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić. 

> Kraj Linićevih predstečajnih nagodbi: Ovo su nova pravila predstečaja

Podsjetimo, Vlada je danas prihvatila prijedlog stečajnog zakona, kojim se u taj zakon integrira predstečajnu nagodbu, a njime želi i ubrzati stečajne postupke.

Zašto opet Fina!?


Koncepcijski se predstečajne nagodbe zadržavaju, ali uz određene izmjene. Tako Vlada, uz uvođenje predstečajnih nagodbi u stečajni zakon, uvodi i isključivu nadležnost Trgovačkog suda, a Financijska agencija (Fina) ostaje agent suda. Upravo su to dvije glavne mane novog zakona, smatra sudac Kolakušić.

"FINA nema što raditi u ovakvim postupcima. Obrazloženje Ministarstva pravosuđa koje ponovno uvodi Finu kao jednog od glavnih aktera ovakvih postupaka je da sudovi nemaju tehničkih mogućnosti. No, pravo je pitanje zašto sudovima to nije omogućeno? Opet sve ide preko Fine. Pa to i do sada nije funkcioniralo. Zašto se napokon sudovima ne omogući da rade svoj posao?", pita se sudac Kolakušić u telefonskom razgovoru za Index.

Fina oslobođena plaćanja, a terete sudove koji novca nemaju!?

Prema novom prijedlogu zakona, Fina je ta koja predlaže stečaj. Ona samo donosi rješenje o pokretanju postupka no to ne tereti njihov proračun.

"Opet sve dolazi na Sud koji mora trošiti svoje novce za utvrđivanje imovine, tražbine i svega ostalog. Odakle sad sudovima toliki novac, kada se zna da sud novca nema,  a Fina je oslobođena bilo kakvog plaćanja?", pita se Kolakušić. Ovaj sudac Trgovačkog suda  naglašava kako je ostao i jedan od najvećh problema dosadašnjih predstečajnih postupaka a to je  utvrđivanje tražbina. 

Utvrđivanje tražbina i dalje sporno

"Ponovno je utvrđivanje tražbina nedefinirano. To je bila i ostala najveća boljka zakona", kaže Kolakušić za Index, zaključivši kako ovakve promjene neće donijeti nikakav pomak.

Za suca Kolakušića dosadašnji Zakon koji je omogućio predstečajne nagodbe po receptu bivšeg ministra financija Slavka Linića jedan od najgorih zakona koji su doneseni u samostalnoj Hrvatskoj. Za Kolakušića taj zakon bio je "najveća sramota hrvatskog pravosuđa".

Pročitajte više