Koliko SAD nadgleda internet u Hrvatskoj i zašto je Srbija "crna rupa" na američkoj karti špijuniranja interneta?

Screenshot: Guardian

AMERIČKA Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) presrela je samo u tijeku ožujka oko 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmijenjenim elektronskim porukama iz cijelog svijeta. Srbija je jedina zemlja na svijetu koja je na mapi NSA obilježena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija, javlja Blic.

> Veliki skandal u SAD-u: Ovo je muškarac koji je otkrio kako američki špijuni nadgledaju građane na internetu!

Naime, britanski Guardian došao je u posjed mape o nadzoru agencije NSA u zemljama svijeta u kojima prikuplja informacije o svim vrstama komunikacija koje se dostavljaju ostalim obavještajnim agencijama, od elektronske pošte do telefonskih poziva, što uključuje i razmjenu poruka na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru. Obavještajne agencije tako dobivaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju sudionika u razgovoru. Na taj način sigurnosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju.

Američka agencija je Srbiju, jedinu na mapi svijeta, označila crnom bojom. Istovremeno, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska označene su zelenom, što znači veći stupanj špijunaže od NSA, dok je Kosovo izdvojeno iz Srbije i obilježeno narančastom bojom, što pak znači da je mnogo češće i više nadzirano.



Boundless Informant - Moćni špijunski alat

NSA je razvila moćan alat za snimanje i analiziranje od kuda dolaze obavještajni podaci, piše Guardian. Alat se zove "Boundless Informant", a prati količinu informacija koje se skupljaju iz računalne i telefonske mreže. Agencija je skupila gotovo 3 milijarde obavještajnih podataka s američkih računalnih mreža u 30 dana u ožujku 2013. godine.


Iran je bio država u kojoj je skupljeno najviše obavještajnih podataka, s više od 14 milijardi izvještaja u tom razdoblju, a slijedi ga Pakistan sa 13,5 milijardi. Jordan se našao na trećem mjestu sa 12,7 milijardi, Egipat na četvrtom sa 7,6 milijardi, a Indija na petom sa 6,3 milijardi izvještaja.

"O Srbiji SAD sve zna"

Prema riječima Dragana Jovanovića, zamjenika šefa Odjela za visokotehnološki kriminal SBPOK-a, označavanje Srbije kao "neinteresantne zemlje" može značiti samo dvije stvari.

"Prvo i osnovno je da Amerikanci o Srbiji znaju dovoljno toga, pa im nije neophodno naknadno praćenje i špijuniranje. S druge strane, ovo presretanje informacija tiče se pitanja nacionalne sigurnosti SAD-a, pa je moguće da su Amerikanci snimali Srbiju, vidjeli da od nas nema potencijalne opasnosti i obustavili dalji nadzor", kaže Jovanović.

Kriminolog Igor Pešić kaže da je Srbija poznata kao zemlja-suradnik američkih službi i da nema potrebe za elektronskim nadzorom.

Dragan Jovanović kaže da je označavanje Kosova i BiH kao teritorija koje su više špijunirane - logično.

"To je zbog islamskih ekstremista, a promatrajući mapu, vidimo da se izdvajaju zemlje koje su trenutno najveći "neprijatelji" Amerike. Godinama se priča da tajne službe SAD-a drže pod kontrolom e-mailove i da prikupljaju podatke iz svih zemalja svijeta. Oni se žestoko brane ističući da ne nadziru sadržaj komunikacije, ali je činjenica da se kroz podatke poput tko s kim komunicira može doznati mnogo toga“, ističe Jovanović.

Pročitajte više