Kolinda ispratila Josipovića s Pantovčaka, sutra opet ide u šator

Foto: FAH, Dario Dalmacija, HRT; Video: Dario Dalmacija

U UREDU predsjednika na Pantovčaku održana je primopredaja vlasti. Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčak je stigla u 17:30. Josipović ju je dočekao, nakon čega su se zatvorili u kabinet na razgovor. Grabar Kitarović je Josipovića s Pantovčaka ispratila u 19 sati.

"Imali smo zanimljiv i ugodan sastanak. Upoznao sam je sa svim detaljima funkcioniranja ureda kako bi lakše mogla odmah početi raditi. Još jednom joj čestitam i želim joj uspješan rad", rekao je Josipović nakon sastanka s Kolindom.

"Zahvaljujem se predsjedniku Josipoviću. Vrlo sam zadovoljna razgovorom. Na odlasku, gospodinu Josipoviću želim svako dobro u političkoj karijeri i osobnom životu", izjavila je Grabar Kitarović.

Primopredaja trebala biti zatvorena za javnost

Josipovićev mandat završava u ponoć, kada Grabar Kitarović i službeno postaje nova predsjednica.

Iz ureda novoizabrane predsjednice rečeno je i da je zajednička želja Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika u odlasku Ive Josipovića da primopredaja bude obavljena bez medija, no danas oko 13.30 stigla je obavijest kako će primopredaja ipak biti otvorena za medije.

Odmah ide u šator

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija, Grabar Kitarović će već prvog radnog dana opet posjetiti šator u Savskoj. Posjet bi se trebao održati u poslijepodnevnim satima.

Podsjećamo, iz Kolindinog je stožera već najavljeno da će Ante Deur, jedan od lidera šatordžija, biti među njenim bliskim suradnicima. Deur će biti na čelu Kolindinog Savjeta za branitelje.

Na sličan način Kolinda je postupila i nakon što je objavljeno da je na izborima pobijedila Ivu Josipovića. Već iste večeri posjetila je prosvjednike u šatoru u Savskoj 66, te im obećala da će uvijek biti uz njih.

Tijek primopredaje:

19:03 - Mandat Grabar Kitarović počinje u ponoć. Najavljeno je da će joj sutrašnji radni dan započeti u 8:30 ujutro, kada će je na Pantovčaku dočekati zaštitno-počasna bojna.

18:58 - Po završetku razgovora Grabar Kitarović ispratila je Josipovića do automobila. Poručili su da je razgovor bio ugodan, te zahvalili jedno drugom, nakon čega je Josipović u službenom automobilu napustio Pantovčak. Na odlasku mu je zadnji put salutirala počasna bojna.

18:15 - Iako je bilo predviđeno da će se u kabinetu zadržati oko 30 minuta, susret Josipovića i Grabar Kitarović još traje.

17:33 - Iako joj mandat započinje tek u ponoć, Grabar Kitarović je već dogovorila nekoliko sastanaka koje će odraditi nakon razgovora s Josipovićem.

 

17:32 - Nasmiješeni i naizgled dobro raspoloženi Josipović dočekao je Grabar Kitarović na Pantovčaku. Rukovali su se i povukli u kabinet gdje će razgovarati oko 30 minuta. Nije još poznato hoće li nakon sastanka davati izjave za medije.

17:30 - Kolinda je stigla na Pantovčak u društvu Jadranke Jureško Kero.

17:26 - Josipović na ulazu u Ured predsjednika očekuje dolazak Grabar Kitarović. Na pitanje novinarke HRT-a kako se osjeća, Josipović je odgovorio: "Super".

17:16 - Prema protokolu, najprije bi se na Pantovčaku trebao pojaviti Josipović pa zatim Grabar Kitarović. Predsjednik na odlasku i izabrana predsjednica povući će se u kabinet, nakon čega će Grabar Kitarović ispratiti Josipovića s Pantovčaka.

Tim novoizabrane predsjednice


Uz Grabar-Kitarović primopredaji će nazočiti njezin najuži tim. Za sada je poznato da će predstojnik njezinog ureda biti Domagoj Juričić, glasnogovornik Luka Đurić, a Natalija Hmelina šefica protokola.

Anamarija Kirinić iz Ministarstva znanosti preuzet će mjesto pročelnice kabineta. Poznata su i imena nekih savjetnika.

Vanjskopolitičke savjete trebao bi davati Darijo Mihelin, a Josip Buljević predsjednicu će savjetovati o nacionalnoj sigurnosti. Komodor Ivica Tolić trebao bi biti savjetnik za obranu.

Mate Radeljić bit će savjetnik za unutarnju politiku, a Mladen Pavić savjetnik za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Grabar-Kitarović imat će i savjetnika za gospodarstvo, a taj će sektor, do odluke predsjednice, "pokrivati" predstojnik njezinog ureda Juričić, koji trenutačno obnaša dužnost potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne odnose.

Po dolasku u ured bit će napravljena sistematizacija, a kako je predsjednica najavljivala u kampanji, broj zaposlenih u uredu trebao bi biti smanjen.

Pročitajte više