Komisija predstavila mjere koje tvrtkama onemogućuju izbjegavanje i utaju poreza

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je u srijedu predstavila mjere koje bi trebale voditi većoj poreznoj transparetnosti i onemogućavanju poduzeća da izbjegnu plaćanje poreza.

Europska komisija predstavila je paket mjera za poreznu transparentnost kao dio svojeg ambicioznog programa borbe protiv izbjegavanja poreza na dobit pravnih osoba i štetne porezne konkurencije u EU-u. Ključni element ovog paketa je prijedlog o uvođenju automatske razmjene informacija među državama članicama o njihovim poreznim mišljenjima.

"Nećemo više tolerirati poduzeća koja izbjegavaju pošteno platiti svoj dio poreza ni porezne režime koji omogućavaju takvo ponašanje. Moramo osigurati da poduzeća plaćaju porez na dobit tamo gdje je ona i ostvarena. Za to je potrebno da države članice budu međusobno transparentnije i da surađuju", izjavio je povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carine Pierre Moscovici.

Automatska razmjena podataka

Tako se uvodi automatska razmjena podataka o prethodnim poreznim odlukama, poreznu praksu koja je posve legalna i koja je dospjela u širu javnost nakon otkrića afere Lux-leaks. Riječ je o praksi da porezne vlasti u jednoj zemlji unaprijed kažu konkretnom poduzeću koliki će porez platiti, što su koristile mnoge multinacionalne kompanije, koje bi osnovale podružnicu u Luksemburgu i tamo plaćae minimalni porez na dobit umjesto da ga plate tamo gdje je dobiti i ostvarena.


Trenutačno države članice razmjenjuju vrlo malo informacija o svojim prethodnim poreznim odlukama. U nadležnosti je država članica da odluče može li određena porezna odluka biti relevantna za drugu državu članicu EU-a. Tako države članice često nemaju informacije o prethodnim poreznim odlukama s prekograničnim učinkom izdanima drugdje u EU-u, koje mogu utjecati na njihove porezne osnovice. Pojedina poduzeća iskorištavaju nedostatak transparentnosti u poreznim odlukama kako bi umjetno smanjila svoj porezni doprinos.

"Svi moramo pošteno plaćati svoj porez. To jednako vrijedi za multinacionalne kompanije kao i za sve ostale porezne obveznike. Prijedlogom o automatskoj razmjeni informacija koji danas predstavljamo omogućit ćemo poreznim tijelima da lakše otkriju pravne praznine ili dvostruko oporezivanje među državama članicama”, rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, nadležan za euro i socijalni dijalog.

Rok do 1. siječnja 2016. godine

Moscovici je istaknuo da nije riječ o tome da se zabrane prethodne porezne odluke jer one poduzećima omogućavaju određenu predvidivost kada investiraju u nekoj zemlji. Stoga je naglasak na transparentnosti, čiji nedostatak dovodi do zlouporaba.


Prema prijedlogu Komisije, zemlje članice morat će razmjenjivati informacije o svojim prethodnim poreznim odlukama svaka tri mjeseca. Transparetnost bi se trebala primjenjivati i retroaktivno za sve prethodne porezne odluke u posljednjih 10 godina.

Komisija očekuje da zemlje članice prihvate ove prijedloge do kraja godine kako bi se mogli početi primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine.

Kao sljedeći korak Komisija je najavila da će do ljeta predstaviti akcijski plan za oporezivanje pravnih osoba, koji bi trebao uključivati i prijedlog za zajedničku konsolidiranu osnovicu poreza na dobit.

Pročitajte više