Kompromis ili izbori: Puljak protiv kabineta gradonačelnika, što će napraviti Baldasar?

Foto: Biljana Gaurina/Cropix

PREMDA je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar bio uvjeren da je riješio sve probleme te da će konačno jednu sjednicu Gradskog vijeća završiti regularno bez gubitka kvoruma, čini se da situacija ipak nije tako povoljna kako se činilo.

Naime, najjači saveznik u Vijeću, lista Marijane Puljak, koja nosi četiri glasa, danas je objavila kako ipak nisu zadovoljni preustrojem gradskih službi, čiji je broj sa isprva planiranih 21, smanjen na 19. Puljak smeta Kabinet gradonačelnika, i to zbog toga što se otvara mjesto pročelnika, za kojeg je predviđen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, što predstavlja način za dugoročno povećanje gradske administracije. Puljak smatra da je uloga savjetnika, koji se mijenja s gradonačelnikom, dovoljna za upravljanje ovim dijelom poslova. Svoj će zahtjev podnijeti u vidu amandmana. Što ako Baldasar ne pristane?

Jamstvo protiv uhljeba

Puljak dosta optimistično najavljuje i kako će od Baldasara tražiti garancije da stalna radna mjesta u Gradu i službama neće služiti za uhljebljenje političkih kadrova. Baldasar možda može dati neko obećanje na deklarativnoj razini, no poznavajući narav splitskog SDP-a i dosadašnje navike, teško da od toga išta može biti.

Naime, a na to je Puljak također upozorila, Baldasar ima dvojicu vijećnika koji su ujedno i savjetnici, a što ne bi smio. Radi se o Gojku Čepi, koji je promoviran u drugog savjetnika za komunalu te glavnom savjetniku Dragi Davidoviću, koji je nakon Nadzornog odbora Hrvatske pošte smješten i u NO Stanouprave. Baldasar je svjestan situacije te je već par puta obećao da će riješiti ovaj problem.

Puljak će se založiti i za potpunu transparentnost javnih natječaja kroz objavu životopisa svih kandidata, a posebno onoga koji bude odabran. Tražit će da se u budućoj sistematizaciji najviše moguće iskoristi postojeća kadrovska situacija bez novih zapošljavanja.

Jesu li mjesta u nadzornim odborima smekšala splitsku oporbu?

Lista Marijane Puljak vrlo je bitna ukoliko Baldasar misli sutra dovršiti sjednicu GV-a. Dosad su mu HDZ-ovci i HGS-ovci dva puta svojim odlaskom rušili kvorum. Analiza je pokazala da se to dogodilo jer u vijećnici nije bilo don Ivana Grubišića, koji popodne valjda odrijema, te Igora Boraske koji je prezaposlen. Lista Marijane Puljak oba puta nije imala jednog vijećnika.

Baldasar je već priprijetio kako će na nove izbore za GV ukoliko ne prođe preustroj jer je to preduvjet za donošenje proračuna.

Možda pomogne najnovija podjela mjesta u nadzornim odborima gradskih firmi. Sasvim neočekivano, u NO Lovrinca utrpana je Kerumova desna ruka Jure Šundov, a u NO Stanouprave Damir Čosić Roda iz stranke Ruže Tomašić. Sutra će se vidjeti jesu li fotelje smekšale splitsku oporbu. S glasovima HGS-a i Rode, Baldasar bi dobio taman dovoljno da mirno pređe preko amandmana Marijane Puljak.

Pročitajte više