Komunistička partija Kine neće otvoriti sve arhive o bolnoj prošlosti: Učili smo iz pogrešaka

Foto: FAH

KINESKA vladajuća Komunistička partija vjerojatno nikada neće otvoriti sve arhive o svojoj nedavnoj bolnoj prošlosti, uključujući Kulturnu revoluciju i Veliki skok naprijed, i ne vidi potrebu za ponovnim razmatranjem tih razdoblja, izjavio je u ponedjeljak partijski povjesničar.

Veliki skok naprijed ili Veliki korak naprijed bio je gospodarski i socijalni plan na snazi od 1958. do 1961. čiji je cilj bio iskoristiti golem broj kineskih stanovnika kako bi se zemlja iz poljoprivredne ekonomije brzo transformirala modernu industrijaliziranu. Autor i pokretač programa bio je Mao, a završetak je bio katastrofalan jer 20 milijuna ljudi umrlo od gladi.

Kaos, glad i klasni rat

Kulturna revolucija od 1966. do 1976. izazvala je kaos u državi i ekonomsku stagnaciju. Tijekom nje djeca su se okrenula protiv roditelja, a učenici protiv učitelja nakon što je Mao proglasio klasni rat i uvukao zemlju u kaos i nasilje.

I dok se posljednjih godina intenzivirala javna rasprava o oba razdoblja, određene teme i dalje se ne diraju, uključujući smrt Lina Biaoa, koji je nekoć bio izabran da naslijedi Maoa, ali je ubijen u tajanstvenoj zrakoplovnoj nesreći 1971. dok je bježao iz Kine pod optužbom za kovanje urote.

Pogreške iz prošlosti partije njezini članovi još uvijek uče, izjavio je Xie Chunato, čelnik Odjela partijske škole za povijest i istraživanje.

Pogreške se neće ponavljati

"Postignut je konsenzus da pogreške prošlosti svakako neće biti ponovljene ni danas niti u budućnosti", kazao je on u rijetkom javnom komentaru jednog kineskog stranačkog dužnosnika na takve teme.

Samo "mali broj" partijskih povijesnih arhiva je i dalje zapečaćen. "S gledišta povijesnog istraživanja treba se nadati da će sve biti otvorene, ali bojim se da se to možda nikada neće dogoditi", kazao je Xie.

 

Pročitajte više