Konačna presuda Momčilu Perišiću: Prvostupanjskom presudom dobio 27 godina zatvora!

Foto: AFP

JEDINI osuđeni oficir Vojske Jugoslavije, bivši načelnik Generalštaba Momčilo Perišić doznat će danas konačnu presudu za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. U prvostupanjskom je postupku 2011. osuđen na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće danas će imati zadnju riječ.

Suđenje Perišiću trajalo je tri godine, ispitano je više od 100 svjedoka, a u proces su uvrštena 3794 dokazna predmeta. U rujnu 2011. proglašen je krivim za ranjavanje i ubijanje civila u Zagrebu, ubojstva, nehumana djela i progon u Srebrenici te za zločine protiv čovječnosti u Sarajevu.

"Zbog ovih zločina većina sudaca osuđuje vas na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora. Od te kazne oduzet će se vrijeme koje ste proveli u pritvoru, 1078 dana", objavio je predsjedavajući sudac Bakone Moloto, koji je presudi priložio izdvojeno mišljenje.On je naime smatrao da dokazi nisu potvrdili krivnju Perišića i da ga treba osloboditi.

Upravo na njegovo se izdvojeno mišljenje poziva obrana u žalbi, pogotovo argument da "vođenje rata nije zločin".

General Perišić jedini je oficir Vojske Jugoslavije osuđen pred Tribunalom za zločine u BiH i Hrvatskoj. Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić osuđeni su na 10 i 20 godina zatvora kao oficiri JNA. Inače, Županijski sud u Zadru u travnju 1997. godine osudio je u odsutnosti Perišića na 20 godina zatvora zajedno s još 18 oficira.
 

Pročitajte više