Konferencija u Europskom parlamentu: Hrvatska je kronično korumpirana i nespremna za EU

ADRIATIC Institut za javnu politiku, koji sjedište ima u Rijeci, danas je na marginama Europskog parlamenta u Bruxellesu organizirao konferenciju, na kojoj se uglavnom pričalo o tome kako Hrvatska još ni blizu nije spremna za priključenje Europskoj uniji.

Nepostojeći glasovi odredili su 70 mandata u Saboru

Čelnica Adriatic instituta Nataša Srdoč, koja je ujedno i predsjednica stranke "Hrvatska 21. stoljeća" te je poznata po svojim euroskeptičnim ali neoliberalnim stavovima, na skupu je podigla sumnje oko regularnosti prošlih parlamentarnih izbora, zbog apsurdnog biračkog popisa koji sadrži više registriranih birača nego Hrvatska ima stanovnika. Naime, prema njenoj računici, 917.323 ilegalna glasa rezultirala su pogrešnom alokacijom čak 70 mjesta u parlamentu, prenosi briselski list The Parliament.

Korupcija je kronična na svim razinama

Na skupu je ocijenila i kako je slaba izlaznost na referendumu dokaz da "većina Hrvata smatra kako je proces pristupanja EU korumpiran", dodavši kako međunarodni pritisak da se zemlja obračuna s korupcijom "nije urodio plodom".

Njen suprug i suosnivač Adriatic Instituta, Joel Anand Samy na skupu je zatražio da se spremnost Hrvatske da uđe u EU ponovno stavi pod povećalo, jer je "korupcija u zemlji toliko raširena i nekontrolirana na svakoj razini" da je izgubljen svaki vid transparentnosti.

Nijedna reforma nije uistinu provedena


Samy je kazao kako u zadnje dvije godine nijedna ekonomska i pravna reforma nije u potpunosti provedena u Hrvatskoj. "Da, Hrvatska izglasava potrebne zakone kako bi ispunile određene uvjete, ali izglasavanje je jedno a provedba nešto sasvim drugo", kazao je. Kad je riječ o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, Samy tvrdi da "Hrvatska slijedi isti put kojim je išla Grčka.

Zbog loše ekonomije patit će i hrvatski i europski porezni obveznici


"Nekontrolirana javna potrošnja, povećanje PDV-a, lavina novih poreza za obveznike koji su ionako porezno preopterećeni, ogroman državni dug i visoka nezaposlenost imat će vrlo loš utjecaj na hrvatske, ali i EU porezne obveznike", naglasio je Samy još neke razloge zbog kojih misli da Hrvatska nije spremna za EU.

"Prerani ulazak Bugarske i Rumunjske bio je dobra lekcija za EU, koja se osramotila na tom primjeru jer su reforme naknadno dobile drugi smjer u te dvije zemlje", dodala je Nataša Srdoč.

Pročitajte više