Konzum zasad izbjegao kaznu: "Plaćanje u bonovima je lakrdija platnog prometa"

DRŽAVNI inspektorat se danas proglasio nenadležnim za kažnjavanje poduzetnika koji robu drugim tvrtaka plaćaju u bonovima, kao što je dokazano u slučaju Konzuma i Diokija.

Dioki Roberta Ježića i odgovorna osoba u njemu je od Državnog inspektorata zaradila optužni prijedlog zbog isplaćivanja plaće u bonovima te je podnesen i optužni prijedlog zbog osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja iz članka 28. Zakona o čeku u kojem piše da se plaće ne smiju isplaćivati u čekovima.

"Bon je izmišljotina nedostojna postignutog stupnja civilizacijskog razvoja"

No, u tom istom članku piše i da je "zabranjeno pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga", što je u ovom slučaju napravio Konzum, ali se od njegova kažnjavanja ogradio Državni inspektorat koji je o tome obavijestio Ministarstvo financija. Iz ministarstva Slavka Linića danas nije stigao nikakav komentar tko će na kraju kazniti Konzum Ivice Todorića zbog prekršaja iz Zakona o čeku.

O konkretnom slučaju kažnjavanja Todorića rijetko tko na hrvatskoj političkoj sceni želi govoriti. Tako nam je HDZ-ovac Goran Marić, koji je često napadao banke zbog njihovih "ekstra profita", kazao kako o temi bonova može govoriti samo načelno, ali ne i ulaziti u konkretno Konzumovo plaćanje robe Diokiju. "Zasigurno je protuzakonito plaćanje usluga i proizvoda u bilo kojim vrijednosnim papirima", kazao je Marić i dodao kako "bon čak nije niti vrijednosni papir nego je izmišljotina nedostojna postignutog stupnja civilizacijskog razvoja".

Svi se boje konkretno govoriti o kažnjavanju Konzuma


"Na taj način plaćanja su oči zatvarale sve institucije u posljednjih 20 godina", kazao nam je Marić koji dodaje kako nitko od ministara i državnih institucija u tom pogledu nije radio svoj posao. "Nezakonito je plaćati nekome bonom i to je lakrdija platnog prometa", zaključio je Marić koji nije želio konkretno govoriti o kažnjavanju Todorića zbog kršenja Zakona o čeku.

Protiv jasnog kršenja Zakona o čeku od strane Konzuma nije želio govoriti niti saborski zastupnik IDS-a i član Kukuriku koalicije Damir Kajin. "Treba pričekati neko rješenje Ministarstva financija", kazao je Kajin na pitanje treba li kazniti trgovačke lance koji robu plaćaju u bonovima te je lakonski dodao kako "mali već odavno ne mogu računati na zaštitu države".

"Država uvijek skrbi o velikima, a za male ne pita", kazao je Kajin te je dodao kako se nada da će se pomoć napokon usmjeriti prema malim poduzetnicima koji u većoj mjeri pune državni proračun. No, konkretan odgovor o Todoriću i Konzumu nije želio dati. Sada još samo možemo čekati reakciju Slavka Linića i njegovog ministarstva koje je već prije malo više od tjedan dana u priopćenju napisalo da je za famozni 28. članak Zakona o čeku nadležan Državni inspektorat. I tako se sve vrti u krug, a nitko ne kažnjava Konzum koji uvodi novu valutu u Hrvatsku.

Pročitajte više