Koordinacija udruga branitelja iz Vukovara: Ispitajte privatizaciju VUPIK-a i Todorićev Agrokor!

Foto: agrokor.hr

KOORDINACIJA udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koju je nedavno osnovala skupina vukovarskih branitelja bliskih vukovarskom Stožeru zato što nisu zadovoljni radom istoimene koordinacije sa Zdravkom Komšićem na čelu, osudila je danas na tiskovnoj konferenciji odluku Vlade RH o smanjenju mirovina za deset posto po posebnim uvjetima, a također zahtijeva da se "rasvijetli" privatizacija VUPIK-a,

U Koordinaciji u vezi sa smanjenjem mirovina misle da se rješenja za punjenje državnog proračuna moraju tražiti na drugačiji način, a ne oduzimanjem i smanjivanjem stečenih prava onima koji su za Hrvatsku "dali puno, pa i dio tijela".

Ministra financija Slavka Linića i branitelja Predraga Matića iz vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata pozvali su da ispitaju poslovanje Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91", ocjenjujući kako je "neprimjereno, pa i neodgovorno" toj udruzi s "vrlo malo konkretnih aktivnosti" dodijeliti gotovo milijunski iznos za rad u 2013. godini kad se zna da ona nije imala gotovo nikakvih aktivnosti kojima bi pravdala ni 100.000 kuna.

Od mjerodavnih institucija zahtijevaju i da se "rasvijetli" privatizacija VUPIK-a, koji je u vlasništvu koncerna Agrokora, a tijekom koje je te u dodjeli VUPIK-ovih udjela braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kako smatraju, oštećeno tristotinjak branitelja. Predsjednik koordinacije Franjo Šoljić kratko je rekao kako o toj temi "zasad ima samo toliko reći", pri čemu nije želio objasniti o čemu je konkretno riječ.

Novinari su upoznati i s osnutkom Udruge hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora, čija je osnivačka skupština održana 20. prosinca, a za čijeg je predsjednika izabran Marijofil Andrijanić.

U izjavi novinarima Andrijanić je prozvao čelnike Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), koje je dosad bilo jedino koje je u Vukovaru okupljalo bivše zatočenike srpskih logora, Danijela Rehaka i Zdravka Komšića, optužujući ih da su "gotovo privatizirali" tu udrugu.

Pročitajte više