Koridor kroz Neum ili Pelješki most? Ako Hrvatska želi graditi cestu, BiH neće praviti probleme



HRVATSKA nije odustala od cestovnog koridora kroz Neum. Najkasnije do listopada ove godine radna skupina sastavljena od predstavnika hrvatskih i BiH resornih ministarstava trebala bi izraditi tekst bilateralnog sporazuma kojim bi se reguliralo ovo pitanje.

Prometni suverenitet nad neumskim cestovnim koridorom četverotračnom brzom cestom koja bi preko teritorija BiH spajala razdvojene hrvatske teritorije imala bi, prema prijedlogu Europske komisije, Hrvatska. To znači da bi u slučaju bilo kakve prometne nesreće za saniranje posljedica bile nadležne hrvatske službe.

Taj je prijedlog ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić poslijepodne predstavio svom bosansko-hercegovačkom kolegi Damiru Hadžiću koji kaže kako BiH neće Hrvatskoj praviti nikakve probleme oko izgradnje hrvatskog koridora niti bilo čime uvjetovati prolazak hrvatske, a od 1. srpnja sljedeće godine i europske, ceste preko svog teritorija pa niti rješavanjem 15-ak godina starog problema nedefiniranih vlasničkih odnosa u Luci Ploče.

No, ista radna skupina dviju zemalja koja do listopada ove godine treba izaći s tekstom sporazuma o neumskom koridoru, trebala bi izraditi i sporazum o Luci Ploče koji je BiH gospodarstvu od presudne važnosti, rekao je Hodžić.

Ministar Hajdaš Dončić je ponovio kako on izgradnju koridora kroz Neum vidi kao početak izgradnje brze ceste do Dubrovnika i da bi se to rješenje za spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje moglo početi primjenjivati puno prije od Pelješkog mosta odobri li, naravno, Europska unija 85 posto sredstava za njegovu izgradnju.

Pročitajte više