Koruška na korak do bankrota

Screenshot: YouTube

ALPSKA pokrajina Koruška je na korak od bankrota nakon što je austrijska vlada odbila garantirati dug nastao širenjem bankarskog sustava u istočnu Europu i Balkan.

Austrijski ministar financija Jörg Schelling je rekao da Beč neće pokriti 10,2 milijarde eura koje su koruške vlasti putem obveznica izdale Hypo Alpe Adria banci, niti financirati fond "Heta" osnovan s ciljem sanacije dugova.

"Vlada neće baciti niti jedan euro poreznih obveznika na Hetu", rekao je ministar.

Odluka pokrajinu na granici sa Slovenijom u kojoj prebiva 550,000 ljudi ostavlja bez vidljivog izlaza, piše Telegraph.


Agencija Fitch je Beču umanjila kreditni rejting uz obrazloženje da se "dinamika duga u Austriji značajno pogoršala u kratkom vremenskom razdoblju".

Austrijski regulatori su tijekom vikenda intervenirali i zaustavili isplate putem Hete nakon što je otkriven daljnji nedostatak kapitala u iznosu od 7.6 milijardi eura. 

"Ovo postaje sve veće i veće," komentirao je za Telegraph ekonomski analitičar Marc Ostwald. "Koruška je garantirala dugove koje nikako ne može pokriti, ali nije izoliran slučaj. U sličnim bi se poteškoćama mogle naći i druge europske regije, uključujući talijansku Siciliju i belgijsku Valoniju".

Pročitajte više