Kosor: Ako me izbace iz HDZ-a zato što sam govorila istinu, to će biti vrlo jasna poruka

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"JOŠ NISAM vidjela optužnicu, zanima me za što me to točno optužuju", komentirala je Jadranka Kosor odluku Predsjedništvo HDZ-a koje je Visokom sudu časti stranke proslijedilo zahtjev za provođenjem stegovnog postupka protiv nje.

"Voljela bih da već sada imam taj tekst optužnice. Svakako da, ako se bude sudilo u skladu s odredbama ZKP-a, kako se tumači naš Statut, moram dobiti optužnicu i moram imati vrijeme da se na nju očitujem", rekla je Kosor dodavši kako će tražiti otvoreno suđenje jer misli da javnost tome ima pravo nazočiti i čuti argumente za i protiv.

Kosor traži izuzeće Čuljka

"Tražit ću i izuzeće predsjedništvo Visokog časnog suda, gospodina Čuljka, jer je on nedavno u svojoj izjavi iznio kvalifikacije koje po mom sudu nije mogao. U jednoj televizijskoj emisije on je zapravo izrekao optužnicu, a on to kao predsjednik Visokog časnog suda ne može učiniti".

Naravno da je onda upitna i njegova pravednost. Kosor ponavlja da je riječ o presedanu i da je u izjavama samo opovrgnula navode koje učestalo sluša da je stranka 18 godina bila zapuštena i da je HDZ u proteklih 10 godina detuđmaniziran.

"Mislim da, ako zbog toga što netko govori istinu treba biti izbačen iz HDZ-a i ako se to dogodi meni, onda će to biti vrlo jasna i precizna poruka ne samo članovima HDZ-a nego i puno, puno šire", rekla je Kosor i dodala:

"Kao članica Vlade sudjelovala sam u ostvarenju zadnjih velikih Tuđmanovih ciljeva - ulasku u NATO i ulasku u Europsku uniju, a kao predsjednica Vlade dala veliki doprinos završetku i deblokadi pregovora te potpisala pristupni ugovor. Ako kao takva osoba nisam po volji čelništvu HDZ-a, onda možemo o tome otvoriti raspravu. Mogli smo već davno, ali bit će prilika na Visokom časnom sudu".

"Ništa me nije iznenadilo"

Kosor još nije odlučila tko će je braniti.

"Nemam nikakvih problema odgovoriti na bilo koje pitanje bilo kog od suca. Tu će meni suditi, primjerice, moj bivši ministar uprave. Nemam problema niti na jedno pitanje njemu odgovoriti, ali ponešto i upitati, a to se odnosi i na bilo kojeg drugog člana Visokog časnog suda", izjavila je Kosor dodavši kako je se na Časni sud šalje bez ikakve argumentacije.

Na pitanje je li je iznenadilo što su samo dva člana bila protiv odluke da je se šalje pred Časni sud Kosor je odgovorila.

"Nije me iznenadilo. Zapravo me ništa nije iznenadilo. Mene je sada više teško uopće iznenaditi. Pretpostavljala sam da će gospodin Prgomet tako glasovati, a za gospodina Stiera mi je jasno. On je međunarodni tajnik i on daleko više od svih članova Predsjedništva i svih drugih čelnika, odnosno dužnosnika stranke komunicira s kolegama po svijetu, a osobito u Europskoj pučkoj stranci".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.