Kosovo: Srpske stranke se po prvi put prijavile za izbore koje organizira Priština

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

U CENTRALNOJ izbornoj komisiji Kosova (CIK) do 18.30 sati primljeno je ukupno 85 prijava političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima 3. studenog, potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) direktorica CIK-a za registraciju stranaka Miradije Mavriqi.

Prvi put poslije 2000. godine lokalni izbori bit će održani na cijelom teritoriju Kosova.

Mavriqi je kazala da je među tim subjektima 25 političkih stranaka, te dvije koalicije, 12 nezavisnih kandidata i 46 građanskih inicijativa iz svih zajednica Kosova.

Prema njenim riječima, prijave dostavljene nakon 18.30 još uvijek nisu obrađene.

Istovremeno član CIK-a iz srpske zajednice Goran Zdravković potvrdio je za AA da je oko 19.30 CIK-u predana jedinstvena srpska izborna lista "Građanska inicijativa Srbija", koju podržava Beograd, a za sudjelovanje na kosovskim lokalnim izborima za općine južno od rijeke Ibar.

"Građanska inicijativa Srbija" ima kandidate za ukupno deset općina na Kosovu, šest za predsjednike općina južno od Ibra i četiri za predsjednike općina na sjeveru Kosova.

Zajednička lista Srba za općine na sjeveru Kosova će, kako se očekuje, biti predana predstavnicima Misije OEBS-a na Kosovu.

Za općinu Gračanica kandidat je Branimir Stojanović, koji je i šef Biroa vladine Kancelarije za Kosovo u Gračanici.

Kandidat za općinu Štrpce je Ivan Redžić, za općinu Klokot Srećko Spasić, za općinu Parteš Dragan Nikolić, Novo Brdo Svetislav Ivanović, a za Ranilug Gradimir Mikić, koji je i sadašnji načelnik te općine.

Listu "Građanska inicijativa Srbija" podržao je službeni Beograd i na njoj se nalaze kandidati za vijećnike i načelnike više stranaka koje imaju sjedišta u Beogradu.

Prijavljene su i tri crnogorske liste.

Rok za prijavu subjekata za lokalne izbore 3. studenog istječe večeras u ponoć.

Pročitajte više