Kotromanović dogovara obrambenu suradnju Kine i Hrvatske

MINISTAR obrane Ante Kotromanović u sklopu ovotjednog službenog posjeta Kini, susreo se s kineskim ministrom obrane Liang Guanglieom.

Tijekom službenog sastanka u Pekingu ministri dviju država razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji, sigurnosnoj situaciji u regijama jugoistočne Europe i centralne Azije, te o obrambenim reformama i razvoju hrvatskih i kineskih obrambenih sposobnosti. Tom je prigodom potpisan i Memorandum o razumijevanju, koji će dati čvršći okvir za bilateralnu obrambenu suradnju dviju zemalja.

Hrvatska i Kina će razmjenjivati polaznike vojnih ustanova

Kotromanović i Guanglie su se dogovorili kako će se suradnja dviju zemalja intenzivirati na područjima edukacije časnika oružanih snaga obje strane kao i pripadnika dvaju ministarstava kroz razmjenu polaznika vojno-školskih ustanova.

"Na sastanku je bilo govora i o Afganistanu, pri čemu je ministar Kotromanović izvijestio o planovima RH glede sudjelovanja u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu tijekom prijelaznog perioda kao i nakon 2014. godine, te o borbi protiv piratstva, prije svega u području u kojem Hrvatska sudjeluje u sklopu misije EU NAVFOR - ATALANTA u vodama Somalije. Ministar Kotromanović pozdravio je ulogu Kine u međunarodnim odnosima te konstruktivan doprinos Kine međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti, naglasivši da Hrvatska i Kina imaju zajednički interes u uspostavi sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu te u borbi protiv piratstva", priopćili su iz Ministarstva obrane.

U sklopu svog posjeta Kini, ministar Kotromanović susrest će se sa supredsjedateljem Središnje vojne komisije Komunističke partije NR Kine, generalom zbora Xu Caihouom, a posjetit će i Brigadu za specijalna djelovanja pekinške vojne regije.

Pročitajte više