Kotromanović o Patriji: MORH surađuje s Državnim odvjetništvom



POLICIJA obavlja istražne radnje na Pantovčaku vezane uz slučaj Patria, a za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Stipe Mesića. I dok resorni ministar poručuje da MORH oko svega surađuje s DORH-om te kako očekuje da se napokon raščisti je li posao čist ili ne, ljudi koji su posao 2007. dogovarali poručuju: kupnja vozila bila je transparentna, a posao bez mrlje.

Tko je i je li uopće primio mito za kupnju vozila od Patrije i kakva je njegova veza s Uredom predsjednika Mesića istražuje policija koja je prije nekoliko dana stigla na Pantovčak. Istražitelji su navodno zatražili knjigu ulazaka kako bi provjerili navode posrednika finske Patrije u Sloveniji Wolfganga Riedla koji je svjedočio o susretima u Uredu predsjednika u vrijeme kada se o nabavi oklopnjaka odlučivalo i nekoga prokazao. Da je policija stigla na Pantovčak potvrdio je ministar obrane Ante Kotromanović.

"Mi surađujemo s Državnim odvjetništvom i dostavili smo sve dokumente koje su tražili. Ja ne znam je li taj posao čist ili nije. To će utvrditi netko drugi", rekao je Kotromanović.

Savjetnik predsjednika Ive Josipovića za vojna pitanja Zlatko Gareljić nije želio reći je li policija razgovarala s nekim iz Ureda.

Cvrtila vjeruje da je posao bio transparentan

Istragu policije pozdravlja bivši savjetnik za vojna pitanja ali bivšeg predsjednika Mesića Vlatko Cvrtila. Kao član Povjerenstva za nabavu vozila smatram da je posao obavljen transparentno, rekao je Cvrtila za Media servis. Na pitanje je ima li saznanja o posredniku Riedlu odgovorio je:

"Nemam, naprosto se ne ne sjećam s obzirom da su u Republici Hrvatskoj bili registrirani predstavnici jedne i druge strane i mi smo komunicirali s tim registriranim predstavnicima. Je li netko dolazio u ovom smislu koji su možda u nekakvim razgovorima spominjani to treba utvrditi", kaže Cvrtila.

Rončević: Posao je bio bez mrlje

Posao je bio bez mrlje i dobar, rekao nam je u telefonskom razgovoru bivši ministar obrane Berislav Rončević i dodao da njega oko mogućeg pogodovanja nitko nije kontaktirao. Da se netko o poslu raspitivao ali kada je ugovor bio potpisan otkrio je Media servisu bivši predsjednik Stipe Mesić. Zadnju izjavu o ovom slučaju dao je upravo nama kada je istraga prije godinu dana počela u Hrvatskoj.

"Da se netko predstavljao u Patriji da je on ne znam ispred koga, ispred neke institucije, ali ne vojske, da on ima mandat da pregovara. Očito je on bio u zakašnjenju", rekao je tada Mesić.

Pet godina star posao tako i danas diže prašinu. Ugovorom iz 2007. Hrvatska je od finske Patrije kupila 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura. Afera se već unatrag nekoliko godina istražuje u Finskoj ali i susjednoj Sloveniji gdje je rezultirala i podizanjem optužnica, među ostalim i protiv premijera Janše. Istraga u Hrvatskoj počela je nakon što se u Sloveniji otkrilo da je ista osoba posao dogovarala i tamo i u Hrvatskoj.

Pročitajte više