Krađa vrijedne slike: Nadan Vidošević je 20 dana prije nestanka vidio Bogorodicu i jako ga je zainteresirala

Foto: Hina

NADAN VIDOŠEVIĆ, pritvoreni šef HGK osumnjičen za izvlačenje milijuna iz Komore, svega je 20 dana prije nestanka čuvene Bogorodice s Djetetom bio u radionici Restauratorskog zavoda u samostanu Svetog Ante na Poljudu, doznaje Index iz izvora bliskih istrazi. Svjedoci kažu da je slika nepoznatog autora iz 16. stoljeća, vrijedna 700 tisuća eura, vrlo zaintrigirala Vidoševića.

Propust službenika u policiji dekriminalizirao kradljivce i naručitelja?

Slika je nestala iz radionice dan prije no što se trebala vratiti u Samostan na Krku i sve donedavno nije bila poznata njena sudbina.

Ispostavilo se da je policija godinama imala potrebne dokaze da dođu do osumnjičenog za krađu, jer su prilikom provale ostali tragovi krvi. Iz zasad još uvijek neutvrđenih razloga u dokumentaciji je navedeno da nalaz ne odgovara biološkim tragovima osumnjičenog za krađu. To je bilo odlučujuće da Bogorodica i dalje bude sakrivena velom tajne, ali i da zbog velikog proteka vremena od krađe počinitelji prođu nekažnjeno.

Tek je novo vodstvo splitske policije odlučilo još jednom detaljno proučiti slučaj. Naknadna usporedba bioloških tragova uputila je policiju na osumnjičenika, inače, vlasnika jednog splitskog kafića. Desetak dana trajali su pregovori oko predaje slike. Osumnjičeni se nećkao jer je za krađu nastupila zastara pa više nije ni mogao biti kazneno procesuiran. Policija je sugerirala da bi ga mogli goniti za ratno profiterstvo jer je slika ukradena koncem 1993. godine, dakle, u jeku rata.

Na Bogorodici postoje tragovi da je bila izložena

Na kraju je Bogorodica vraćena, a kaznena prijava protiv osumnjičenog je odbačena zbog zastare. Hoće li istražitelji pokušati Vidoševiću uz krađu milijuna iz HGK prišiti i narudžbu za krađu Bogorodice ostaje vidjeti. Ne bude li se išlo s prijavom za ratno profiterstvo i tu je nastupila zastara pa na kraju nitko neće odgovarati za krađu vrijednog nacionalnog blaga koje je dva desetljeća bilo najvrijednija umjetnina nestala u Hrvatskoj.

Nakon što je Bogorodica vraćena, detaljno je pregledana i utvrđeno je da na slici postoje tragovi po kojima se da zaključiti da je bila izložena pa se sumnja da je uistinu godinima krasila zid nekog hrvatskog tajkuna. Je li to bio Vidošević, zakleti ljubitelj umjetnosti koji je svoje nekretnine punio kao Ali Baba svoju pećinu? Ispada da je šef HGK sve te silne nekretnine nakupovao ne samo da bi neometano uživao u luksuzu, već i da imao gdje pospremiti trofeje i umjetnine. 

Vile u Nemiri kod Omiša bile su tako spremište 80-ak slika, amfora i ostalih vrijednosti. Policija istražuje odakle sve to pa je moguće da u sklopu istrage i Bogorodica ponovno dođe na tapet.

Pročitajte više