Krah predstečajnih nagodbi: Propali pola godine nakon što su ih Linić i Šegon spasili

Foto: Hina

SLUČAJ predstečajne nagodbe tvrtke Kamini Hoyan koja je 6. rujna prošle godine uspješno okončala predstečajnu nagodbu najbolji je primjer besmislenosti, nedorečenosti i lošeg Zakona o predstečajnim nagodbama s obzirom da se tvrtka danas nalazi pred stečajem ili likvidacijom, a radnici su i dalje bez svojih zarađenih plaća.

Svi začuđeni kako je moguće da se nakon predstečajne nagodbe tvrtka opet nađe u problemima!?

Naime, tvrtka se niti pola godine nakon što im je država u predstečajnoj nagodbi oprostila 1,6 milijuna kuna našla pred raspadom jer se njihovi računi nalaze u blokadi više od pedeset dana. Radnicima te tvrtke Ministarstvo financija, odnosno Fina, ne dozvoljava ovrhu kako bi došli do svojih plaća i potraživanja utvrđenim u predstečajnoj nagodbi, a na kraju su i dobavljači ostali kratkih rukava.Tako se već prvi račun koji je stigao nakon predstečajne nagodbe nije mogao isplatiti pa se tvrtka Kamini Hoyan koja je prije pola godine od Ministarstva financija proglašena za perspektivnu tvrtku kojoj vrijedi pomoći, našla pred stečajem ili likvidacijom.

Zbog neisplate plaća prošle je godine i pokrenut predstečajni postupak, a kako su tražbine radnika zapravo prioritetne tražbine, radnici u predstečajnim nagodbama uopće nisu sudjelovali kao vjerovnici. Tako ni radnici Kamina Hoyan nisu imali utjecaj na postupak ni pravo prigovora, ni na bilo što drugo, što se pokazuje kao kobna pogreška.

Radnici ni ovrhom ne mogu do plaća

Kako doznaje Index, nakon što ni nakon isteka zakonskog roka nakon završetka predstečajne nagodbe nisu dobili svoje plaće, radnici su zatražili ovrhu, no Fina se proglasila nenadležnom!

Ministarstvo financija, odnosno Fina, ne želi provesti naplatu tražbine radnika po pravomoćnoj predstečajnoj nagodbi jer "kao tijelo koje provodi ovrhu na novčanim sredstvima nisu ovlašteni ulaziti u postupak proveden pred nagodbenim vijećem i Trgovačkim sudom"!?


Fina je tako prije nekoliko dana odbila radnicima tvrtke Kamini Hoyan zahtjev za ovrhu tumačeći da nisu dostavljeni izvornici potvrda Porezne uprave o obračunu poreza, prireza i doprinosa i da stoga ne može postupiti po zahtjevu. U predstečajnoj nagodbi utvrđeno je da tvrtka duguje iznos od 72.829,95 kuna na ime mirovinskog osiguranja po plaćama pa su radnici opravdano mislili kako su u predstečajnoj nagodbi njihovi iznosi u nettu. No, s tim se ne slaže Fina te se odmah proglašava nenadležnom.

Fina: Nismo mi nadležni za odluke Fine!?

"Provjerom dostavljene dokumentacije i donesenih odluka u postupku predstečajne nagodbe za društvo Kamini Hoyan d.o.o., ustanovljeno je da je postupak pred nagodbenim vijećem proveden sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te da tražbine radnika koje su navedene u sklopljenoj predstečajnoj nagodbi nisu bile dio postupka provedenog pred nagodbenim vijećem, odnosno iste nisu prijavljene niti utvrđene u postupku predstečajne nagodbe. Predstečajna nagodba sklopljena je pred nadležnim trgovačkim sudom.

Napominjemo da Fina kao tijelo koje provodi ovrhu na novčanim sredstvima nije ovlaštena ulaziti u postupak koji je proveden pred nagodbenim vijećem i nadležnim trgovačkim sudom", stoji u odgovoru Fine na upit Indexa.

Naglasimo samo kako su članovi Nagodbenog vijeća koje spominje Fina u svom odgovoru zapravo zaposlenici Fine. Fina imenuje i razrješava članove Nagodbenog vijeća. No, Fina isto tako, sudeći prema odgovoru, nije nadležna za odluke Nagodbenog vijeća!?

Fina od radnika traži "stotinu potvrda"


Kako su nam pojasnili u konkretnom slučaju radi se o novčanoj tražbini po osnovi radnog odnosa kao i da je ista utvrđena u bruto iznosu. Prema Fini radnici da bi došli do svog novca sada su dužni nabaviti sljedeće: ovršnu odluku, nagodbu domaćeg suda koja glasi na ispunjenje određene novčane tražbine po osnovi radnog odnosa koja je utvrđena u bruto iznosu i koja ima potvrdu o ovršnosti, dostaviti izvornik zahtjeva za izravnu naplatu i izvornik potvrde Porezne uprave o obračunu poreza, prireza i doprinosa, uključujući i doprinos za individualnu kapitaliziranu štednju!?

Sve to bi morali napraviti da bi došli do svog novca nakon završene predstečajne nagodbe.

"Nama je sada najmanji problem zatražiti potvrde Porezne uprave o obračunima poreza, prireza i doprinosa kako bi ih priložili uz svoje zahtjeve da bi došli do novca. Problem je sada kako odgonetnuti za koje mjesece tražiti obračune porezne obzirom je poslodavac propustio uvrstiti cijele iznose dugovanja. Iz iznosa naših plaća ne može se zaključiti na koje mjesece se odnose. Čak i da pribavimo sve što Fina traži svejedno potvrde se ne bi slagale s iznosima u tablicama pa bi tako Fina ponovno vratila osnovu za naplatu radnicima", kaže nam jedna od očajnih radnica.

Kako smo ispitali gotovo sve institucije RH proglasile nenadležnim za "raspad sistem" jedne tvrtke pa ispada da su i same začuđene kako je moguće da nakon uspješne predstečajne nagodbe tvrtka propadne niti pola godine kasnije.

Za predstečajne nagodbe nitko nije nadležan

Tako smo do sada znali kako Trgovački sud nema ništa s predstečajnom nagodbom, već samo "potvrđuje ono što je dogovoreno pred nagodbenim vijećem". No, u slučaju tvrtke Kamini Hoyan naučili smo da ni nakon utvrđene predstečajne nagodbe s postupkom nema ništa ni Fina jer nisu "ovlašteni ulaziti u postupak koji je proveden pred nagodbenim vijećem i nadležnim trgovačkim sudom".

U predstečajnoj nagodbi ukupni utvrđeni dug tvrtke Kamini Hoyan bio je 18,6 milijuna kuna, a najveći vjerovnici bili su Imex banka, Ministarstvo financija i sestrinska tvrtka Svijet kamina, koji su se međusobno dogovorili o nacrtu predstečajne nagodbe.

Ministarstvo financija potraživalo je 3,3 milijuna kuna, a smatrajući  tvrtku s gotovo 40 radnika vrlo "perspektivnom" ministar Slavko Linić i njegov tadašnji pobočnik Branko Šegon, oprostili su tvrtki pola duga te kamate od 280 tisuća kuna. Ostatak poreznog duga morao se platiti u roku od pet godina.

Ni prvi račun nakon predstečajne nagodbe nisu mogli platiti!

Najveći dio potraživanja pripadao je Imex Banci s malo više od devet milijuna kuna. Banka je odlučila dio duga od 1,1 milijuna kuna pretvoriti u dokapitalizaciju tvrtke dok bi se ostatak duga platio uz rok otplate od 13 godina uz poček od 3 godine. Sestrinska tvrtka Svijet kamina d.o.o. koja je bila treći po veličini vjerovnik otpisala je oko 1.2 milijuna kuna duga te je odlučila s 800.000 kuna ući u dokapitalizaciju tvrtke Kamini Hoyan.


Dobavljači su se morali odreći pedeset posto svojih potraživanja, a ostatak duga bi im se platio u roku od sedam godina uz poček od jedne godine.

No, problemi su nastali odmah po završetku predstečajne nagodbe. Naime, u roku od 120 dana morale su riješiti odnosno platiti prioritetne tražbine. Među njima bile su zaostale plaće radnika te doprinos od 78 tisuća kuna po neisplaćenim plaćama na račun od Ministarstva financija.

Dogovoreni iznosi na kraju nisu plaćeni do kraja godine kako je utvrđeno predstečajnom nagodbom, a račun tvrtke zbog toga je blokiran gotovo dva mjeseca.

Mikulčić: Pregovaramo s bankom

Za Marka Mikulčića izvršnog direktora Kamini Hoyan kriv je "sistem", odnosno da nitko ne može natjerati banke da se drže onog što je dogovoreno u predstečajnoj nagodbi.

"Trenutni problem u provedbi predstečajne nagodbe u nedostatku pravodobne financijske podrške banke koja je glavni vjerovnik i koja je u procesu predstečajne nagodbe izvršila dokapitalizaciju društva te tako postala vlasnik 50 posto", tvrdi Mikulčić za Index. Naime, planom financijskog restrukturiranja dogovoreno je kreditiranje njegove tvrtke koje još uvijek nije izvršeno.

"U pregovorima smo o realizaciji", kaže Mikulčić na kraju dok je sudbina tvrtke neizvjesna.

> Znate li za sličan slučaj ili imate informacije o kriminalu u predstečajnim nagodbama šaljite nam na desk@index.hr. Garantiramo anonimnost.

Pročitajte više