Kralj osiguranja spašava Keruma: Kreditna banka Dubravka Grgića ulazi u posao s Marjanom

Foto: Ante Čizmić/Cropix

KREDITNA banka kralja osiguranja Dubravka Grgića ulazi u posao s hotelom Marjan, potvrđeno je Indexu. Kreditna banka već ima založno pravo na aneks hotela Marjan u visini od sedam milijuna eura, i to zbog kredita izdatog Saporu, glavnom izvođaču radova.

Plan je, kako doznajemo, da Kreditna banka otkupi od Hypo banke potraživanje od 34 milijuna eura za 24 milijuna eura te da s 8 milijuna eura podmiri preostale izvođače. Pretpostavlja se kako je Grgić samo posrednik. Hotel bi, kako doznajemo, za ukupno svotu od 39 milijuna eura trebala preuzeti neka sposobnija domaća firma. 

Agram, Agrokor, Blue Sun

Prvo što nam je palo na pamet da bi to mogao biti Ivica Todorić, koji je potpisivanjem partnerstva s TUI-jem postao snažan igrač na domaćem turističkom tržištu. Kako se zna da je Grgić kupio Kreditnu banku upravo od Todorića, prvi hrvatski poduzetnik nameće se kao glavni kandidat za preuzimanje Marjana.

Možda bi tu svoje prste mogao imati i Jako Andabak, koji je Grgiću prodao Sunce osiguranje. Poslovni ljudi s kojima smo kontaktirali kažu nam da bi Todorić i Andabak sasvim sigurno mogli podnijet jednu takvu izdašnu investiciju i da to ne bi bila prva poslovna operacija između tri jaka domaća koncerna Agrama, Agrokora i Blue Suna. 

U svakom slučaju, Kerum od prodaje zapravo ne bi dobio ništa konkretno, osim što bi se konačno digao teret od 300 milijuna kuna s njegovih firmi koje su bile jamac za kredit za hotel Marjan. Riječ je o Nevi Kerum te Kerum d.o.o. koji stenju pod teretom obaveza od milijardu kuna.

Kerum odbio velikodušnu ponudu Hypo banke da ne izgubi Marjan za jednu kunu

Kerumu je, inače, Hypo banka početkom godine ponudila call opciju. Predložili su mu da na šest mjeseci dignu blokadu pa da napravi što može. Ako ni tada ne vrati kredit, uzimaju hotel za jednu kunu. Imajući u vidu da je na sličan način, ali s puno komfornijim kondicijama od dvije godine, Hypo banka preuzela hotel Lav, Kerum je odbio ponudu Austrijanaca. 

Njihovi zemljaci iz Erste banke te HBOR navodno su bili spremni pripomoći s 40 milijuna eura kredita, no plasman je bio uvjetovan skidanjem blokade, ali i Kerumovim vlastitim pologom od 14 milijuna eura. Pregovori su se dosta dugo vodili. Jasno je, međutim, da bivši splitski gradonačelnik za takav ambiciozni pothvat više nije imao, ni snage, ni mogućnosti.

Nije tajna da je Todorić već iskazao zanimanje za hotel Marjan. Ulazak Kreditne banke u posao s Marjanom, mogla bi biti prva faza preuzimanja. 72 milijuna kuna zabilježbe na Marjanu još uvijek zakonite supruge Anke, Kerum bi riješio prebacivanjem tereta na već ionako poprilično opterećeni trgovački centar Joker, na koji je šapu stavila Zaba sa zabilježbom od 25 milijuna eura. 

Pročitajte više