Kreće konvoj Slovenaca iz Ljubljane prema Harmici: Otvorite granice izbjeglicama!

Foto: Totalna-pozitiva.com

"POZIVAMO sve demokratske i solidarne snage da se okupe na graničnom prelazu Rigonce (Dobova) danas u 18 sati. Dajmo vladi Republike Slovenije jasnu poruku da će Slovenija pokazati solidarnost i da nikada nećemo postati granična diktatura", stoji u pozivu Protivrasistične fronte brez meja gdje se Slovenci pozivaju na prosvjed.

Povorka kreće iz Ljubljane u 16 sati, a okupljanje je u dvorištu Tovarne Rog.

"Dajmo vladi Republike Slovenije jasnu poruku da će Slovenija pokazati solidarnost i da nikada nećemo postati granična diktatura", stoji u pozivu. Okupljanje na granici trebalo bi biti između 17 i 18 sati.

"Ni granice nas neće zaustaviti", stoji na kraju poziva.  

DIO slovenske oporbe zauzeo se za otvaranje granica za izbjeglice i migrante i veću solidarnost prema njima, pridruživši se tako postojećim kritikama u javnosti zbog suspenzije schengenskog ugovora i kontrole granice s Mađarskom te zabrani njihova ulaska iz Hrvatske.

"Od vlade tražimo da umjesto praznih riječi ispuni ranija obećanja da će biti solidarna, te da odmah omogući siguran prijelaz izbjeglica i svekoliku pomoć koja im je potrebna", rekao je novinarima u parlamentu Matej Vatovec, zastupnik oporbene Udružene ljevice (ZL), stranke koja je na lanjskim izborima prvi put ušla u parlament.


Po njegovim bi riječima vlada premijera Cerara morala obustaviti primjenu Dublinske regulative i šengenskih propisa na svojim granicama, pustiti izbjeglice prema njihovim konačnim destinacijama te ostaviti one koji žele ostati u Sloveniji da ostanu.

Upozorivši da je izbjeglica u Hrvatskoj sve više i da ona ne može izdržati pritisak, Vatovec je kazao da situacija na slovenskoj granici postaje dramatična pa bi Slovenci trebali doista iskazati europsku solidarnost, a premijer Miro Cerar se držati svojih obećanja jer je još donedavno tvrdio da će slovenska granica ostati otvorena.

Vraćanje izbjeglica u Hrvatsku i Mađarsku je nedopustivo i u suprotnosti s presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2014. godine da je svako vraćanje ljudi protiv njihove volje potencijalno kršenje ljudskih prava, kazao je Vatovec.

O problemu izbjeglica popodne će raspravljati slovensko vijeće za obranu i sigurnost, a idućeg tjedna o tome će na posebnom sastanku govoriti i vladajuća koalicija.

U slovenskoj javnosti prisutne su, s jedne strane, pohvale Cerarovoj vladi zbog njena "čvrstog" stajališta prema izbjeglicama i zaštite granice, ali i kritike da nije postupila humano i da nije dobro upravljala krizom u za koju je znala da dolazi i da se je, sudeći po prvim postupcima i reakcijama, na nju loše pripremila.

Slovenska policija je na svojim internet stranicama otvorila poseban portal kojim informira javnost i potencijalne izbjeglice o zakonskim propisima kojih se pridržava u svom radu.

Policija navodi da pri tome postupa humano, ali u skladu s europskom regulativom i slovenskim zakonima. Navodi da se prema onima koji nezakonito prijeđu "zelenu" granicu primjenjuje zakon o strancima koji nalaže da nakon što ih uhvate i identificiraju predaju državama iz kojih su došli ili repatriraju u zemlje podrijetla.

Svi koji žele legalno ući u Sloveniju, a dolaze iz trećih država izvan EU-a, to ne mogu učiniti ako nemaju važeće putne dokumente, te schengensku vizu ili dopuštenje za boravak na području EU-a, upozorava slovenska policija.

Pročitajte više