Kreće sezonsko maltretiranje ugostitelja: Porezni inspektori na terenu će biti svaki dan, od 0 do 24

Foto: Hina

ZA VRIJEME turističke sezone, inspektori Porezne i Carinske uprave na terenu će biti 24 sata dnevno. Iz Ministarstva financija objavljeno je da će se od 15. lipnja do 15. rujna provoditi naročito intenzivne kontrole kod poreznih obveznika koji robu i usluge naplaćuju u gotovini.

Nadzor će najjači biti na obali i u Gradu Zagrebu, poručuju iz Porezne uprave, što drugim riječima znači da će na meti inspektora i ove godine posebno biti ugostiteljski objekti koji žive od turističke sezone.

Tijekom tri ljetna mjeseca, ističe Ministarstvo financija, porezni inspektori radit će posebnim intenzitetom, od 0 do 24, svakim danom uključujući i vikende. Također, na terenu će biti i veći broj inspektora nego što je uobičajeno.

"Poduzimati će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa kao i u slučajevima odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet, te u slučajevima postojanja nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu, a za što će službenici poduzimati mjere zabrane obavljanja rada koja može trajati do 8 dana, uz podnošenje prekršajnih prijava", priopćili su iz Ministarstva financija.

Na udaru kafići, restorani, frizeri, automehaničari, benzinske pumpe...

Posebno će se, kažu iz Ministarstva financija, nadzirati rad u djelatnostima ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza, uslužnih djelatnosti (cvjećari, frizeri, automehaničari i sl.), turizma (posebno izletnički turizam). Provoditi će se i nadzori na mjestima posebnih prigodnih svečanosti, tržnicama, pekarnicama, mesnicama, veterinarskim i medicinskim ordinacijama i slično.

Osim nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost provoditi će se i nadzori obveznika koji imaju evidentirana nepodmirena dugovanja prema državnom proračunu.

Ovlašteni službenici Carinske uprave pojačano će nadzirati i benzinske pumpe, mjesta prigodne prodaje trošarinskih proizvoda, vršiti će provjeru privremenog uvoza plovila te provoditi i druge aktivnosti na moru i obalnom pojasu.

"Siva ekonomija i dalje predstavlja velik problem u cijeloj Europi, stoga Ministarstvo financija nastavlja s dosljednim provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga, a posebno putem zajedničkih nadzora koje provode Porezna uprava i Carinska uprava", poručuju iz Ministarstva financija, te napominju da se u 30 posto slučajeva u poreznim nadzorima pronalaze nepravilnosti.

Pročitajte više