Krenula inicijativa protiv uništavanja Trećih programa HRT-a: Aktivisti najavili veliki prosvjed 14. srpnja

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

GRUPA građana osnovala je inicijativu "Sloboda trećima" kojom, kako kažu, žele ukazati na probleme Trećih programa Hrvatske radio televizije.

Vodstvo HRT-a ukinulo je naime najslušaniju emisiju Trećeg programa Hrvatskog radija Jutro na trećem urednika i voditelja Ivice Prtenjače, kao i emisije Audio.doc i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić, ali i druge emisije proteklih mjeseci. 

Smjene i intervencije u program

Promjene u programu započele su smjenama na uredničkim pozicijama Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije. Inicijativa traži zaštitu autonomije Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije, kao i cijelog javnog medijskog servisa.

"Dok na Trećem programu HR-a već desetljećima najbolji od najboljih stvaraju jedinstven kritički i umjetnički program, Treći program HRT-a uspio se u vrlo kratkom roku istaknuti kao jedan od najgledanijih programa tog tipa u Europi te je prozvan hrvatskom inačicom ARTE-a. Smatramo da je instrumentaliziranje javnih servisa ovog tipa u ideološke svrhe nedopustivo te tražimo povratak ukinutih emisija", poručili su iz inicijative.

Sprema se veliki prosvjed

Aktivisti inicijative Sloboda Trećima danas su se okupili ispred Općinskog građanskog suda na kojem je danas počeo proces Hasanbegović-Tomić s transparentima „Publika protiv cenzure“ i „Sloboda Trećima“. Iskazali su i podršku Anti Tomiću i prosvjedovali protiv tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je još u intervjuu u Glasu Koncila 2013. istaknuo Treći program kao „neprijatelja naroda“.

Iz inicijative su poručili da su akcije koje provode uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja.

Zbog smjena i ukidanja emisija jučer je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je ustvrdilo da v.d. vodstvo javne radio-televizije svjesno uništava program HRT-a.

Pročitajte više