Kriminalci iz Srbije, BiH i Crne Gore u Zagrebu planirali pljačku maskirani u policajce

Foto: PUZ

U POLICIJSKOJ akciji koja je jučer provedena u Sigetu u Novom Zagrebu uhićeno je nekoliko stranih državljana iz susjednih zemalja koji su navodno po Zagrebu namjeravali pljačkati novčarske ustanove.

Iz PU zagrebačke potvrđeno je da je uhićeno šest osoba, u dobi od od 28, 37, 38, 45, 46 i 46 godina. Uhićena su tri državljana Srbije, dva državljana BiH i jedan državljanin Crne Gore. Tereti ih se za zločinačko udruživanje i nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavku oružja i eksplozivnih tvari.

Policijska akcija koja je rezultirala njihovim uhićenjem izvedena je u suradnji s s policijama Srbije, Austrije i Njemačke.

U Zagrebu unajmili stan iz kojeg su planirali zločin

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je jedan od osumnjičenih, državljanin R. Srbije iznajmio stan na području Grada Zagreba u koji su se smjestili ostali osumnjičeni odakle su planirali za sada neutvrđeno teško kazneno djelo, što se da zaključiti iz pripremnih radnji kao i pribavljenih tehničkih sredstava i oružja", priopćila je PU zagrebačka.

Akcija je započela u utorak ujutro kad su policijski istražitelji uz potporu specijalaca s dugim cijevima krenuli u uhićenja osumnjičenika i pretrage garaža u kojima su skrivali ubojiti razbojnički alat.

U pretragama stanova, garaža i automobila nađeno je više komada vatrenog oružja, dugih i kratkih cijevi, dva ranije ukradena Audija A6 koji su trebali poslužiti za počinjenje kaznenog djela i bijeg, kape s prorezima za oči, kombinezoni nalik na policijske, tzv. "bljeskalice", ručne radio-veze, specijalni alat za rezanje i drugi predmeti. Očito je da su se uhićeni kriminalci planirali maskirati u policajce.

Pratili kriminalce i nadzirali njihovu komunikaciju

Plan pripadnika skupine koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore policija je osujetila zahvaljujući praćenju njihove komunikacije. Neki su mediji javili da je riječ je o članovima ogranka skupine "Pink Panther", ali izgleda da se radilo o dezinformaciji.

"Policija je tijekom provođenja ovog kriminalističkog istraživanja koristila policijske ovlasti između ostalog i prikrivene radnje koje se sukladno čl. 80 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koriste u sprječavanju najtežih kaznenih djela. Upravo koristeći ovu policijsku ovlast došlo se do informacija koje su ukazivale da se priprema počinjenje kaznenih djela što je potvrđeno zaplijenjenim predmetima pronađenim prilikom pretraga, a koji su bili namijenjeni počinjenju kaznenih djela. Zahvaljujući prikupljenim informacijama, pravodobnim reakcijama policijskih službenika i primjenom drugih policijskih ovlasti spriječena su pripremana kaznena djela", priopćila je zagrebačka policija.

     

 

 
 
 

Pročitajte više