Kristijan Stojanović progovorio na kraju suđenja: Ivo Stipetić ušao je u auto mog kuma koji me prijavio

Ilustracija: scx.hu

KRISTIJAN STOJANOVIĆ prvi put je progovorio na samom kraju suđenja za teško ubojstvo 22-godišnjeg Ive Stipetića koji je nađen mrtav s dvije prostrjelne rane glave na zabačenom putu na Kočinjem brdu kod Klisa početkom prosinca 2010. godine.

Stojanović je ustvrdio da sa ubojstvom nema veze i da nije imao nikakvog motiva da smakne svog dobrog prijatelja s kojim se često družio i imao zajedničke poslovne planove. Izrazio je sućut ocu Ive Stipetića koji prati suđenje. Kaže da prije nije imao prigode.

Minuta po minutu

Danas je minutu po minutu izlagao gdje je bio u 3. prosinca između 17 i 18.30 sati, što je po Državnom odvjetništvu vremensko razdoblje tijekom kojeg je likvidiran Stipetić.

Po Stojanovićevoj priči, Stipetić ga je nazvao da ga pokupi sa svojim Seat Leonom kraj 2. policijske postaje. Taman se zagrijavao za trening u teretani na Pujankama. Nije puno dvojio, otišao je do Stipetića i prevezao ga svega stotinjak metara do Bačvica. Tamo ga je pričekao u vozilu, dok je Stipetić otišao obaviti nekakav razgovor s Borisom Mamićem. Kada se vratio, odvezao se natrag na Pujanke pred teretanu. Stipetić je izašao iz Seata, prešao cestu i ušao u VW Polo za čijim je upravljačem bio njegov kum Ivica Šerić, koji ga je inače i prijavio policiji kao potencijalnog ubojicu Stipetića, nakon čega je Stojanović uhićen.

Hvalio se ubojstvom?

Šerić je policiji ispričao kako se Stojanović hvalio da je ubio Stipetića. Dvaput je dao iskaz Državnom odvjetništvu. U jednoj verziji čak je i naveo koja je osoba bila s njim. Riječ je o dobro poznatoj osobi sa splitske krim scene, no protiv njega postupak nije pokrenut jer nije bilo dokaza.

Istog dana, kada je Stipetić likvidiran, Stojanović je, nakon treninga, odvezao automobil na pranje, što je policiji, a i tužilaštvu bilo krajnje sumnjivo.

Stojanović ne želi odgovarati na pitanja tužiteljice

Stojanović je danas inače rekao da će odgovarati na pitanja svog branitelja Željka Gulišije i predsjednika Vijeća suca Zorana Kežića, ali ne i tužiteljice Rene Laure, i to zato, kako je naveo, jer vodi protuzakoniti postupak. 

Suđenje prati i supruga Kristijana Stojanovića, inače, kćer poznatog splitskog dilera Mira Pivca, kojeg je tužiteljica Laura otpravila u zatvor po čak dvije optužnice.

Svjedok sa 10 godina robije

Zanimljivo je danas bilo pojavljivanje svjedoka obrane Drage Vrkića.

On je kazivao kako mu je tijekom šetnje u zatvoru Stojanovićev kum Šerić priznao kako je neopravdano optužio Stojanovića, odnosno, da ne zna da je ubio Stipetića. Vrkić mu je savjetovao da odmah povuče što je kazao i tako spasi Stojanovića postupka. Tvrdi da je Šerić kazao da neće jer mu je ostao dužan 20 tisuća eura. Svjedok je spreman na poligraf, to je ponovio najmanje 10 puta. Inače je u zatvoru zbog raznih kaznenih djela proveo 10 godina, po vlastitom priznanju. Pisao je, kaže, i predsjedniku suda kako bi ga upozorio na ovu situaciju. Ništa nije prijavljivao policiji, ni Državnom odvjetništvu. Razgovor sa Šerićem vodio je, tvrdi, prije godinu dana. Priču je, kaže, čuo i neki Čuki iz Kaštel Sućurca. Ne zna kako se zove.

Sutra pita sudac Kežić

Sudac Kežić odlučio je odbiti prijedloge za saslušanjem svjedoka koji dosad nisu bili saslušani na raspravi, a suđenje je danas prekinuo kako bi sutra on postavio pitanja Stojanoviću. Za sutra se očekuju i završne riječi optužbe i obrane, presuda možda bude u petak.

Stojanoviću prijeti 40 godina zatvora, i to ne samo teoretski. Bude li proglašen krivim, vijeće će sigurno imati u vidu njegov bogati dosje. Dva pokušaja ubojstva, dilanje, nasilničko ponašanje, napad na službenu osobu, krivotvorenje isprave...

 

Pročitajte više