Kriv je HDZ: "Ministre Mrsić, je li povećanje plaća u javnom sektoru u jeku krize skandalozno?"

"POVEĆANJE plaća u javnom sektoru posljedica je novih kolektivnih ugovora", rekao je to ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirajući danas u Splitu podizanje plaća u javnom sektoru. Javna poduzeća su prema pisanju medija u prva tri mjeseca 2012. povećala masu plaća za 60 milijuna kuna, što znači prosječni rast od tri posto.

"Kriva je prošla Vlada"

"Kao što znate, prošle godine su se potpisivali kolektivni ugovori iz dana u dan. Primjerice, kolektivni ugovori koji se nisu potpisivali 7-8 godina su se naglo počeli potpisivati krajem prošle godine tako da je bivša Vlada kupovala svoj socijalni mir pred izbore", rekao je Mrsić.

Najveći porast ima Plinacro, koji je masu plaća povećao za gotovo 19 posto, a njegovih 266 zaposlenika ima prosječnu neto plaću od 9.762 kune.

"Nova uprava je u Plinacro i oni imaju zadatak da prođu i kroz sve ugovore i sve parametre koji definiraju plaću da se vidi zbog čega se to dogodilo", istaknuo je Mrsić.

Je li povećanje skandalozno?

Na novinarski upit je li povećanje plaća u javnim tvrtkama skandalozno s obzirom da je privatni sektor pretrpio najveću udar novom gospodarskom politikom Vlade, ministar odgovara:


"Treba pričekati da se stvari vide i da vidimo o čemu se radi. Potezi Vlade koje vučemo sada, nisu potezi koji će odmah dati efekta. Treba nekog vremena da se efekti postignu. S druge strane, što se tiče samih plaća i mase plaća sjest ćemo sa socijalnim partnerima, a uprave javnih tvrtki imaju zadatak da vide o čemu se radi", izjavio je Mrsić.

Grčić nema pojma o povećanju plaća

Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja nije upoznat sa podizanjima plaća u javnom sektoru, ali kaže ako je to istina to nije dobar trend. Restrukturiranje javnih poduzeća jedan je od ključnih kriterija po kojima nas ocjenjuju međunarodne institucije.

"To svakako je dio jednog ukupnog procesa konsolidacije javnog sektora. Prema tome, nadam se da to nije tako, a ako se ipak negdje događa rast dijela plaća, onda pretpostavljam da je to dio nekakvog unutarnjeg restrukturiranja. No, međutim o tome u ovom trenutku nemam dovoljno informacija", rekao je Grčić.

Dodajmo i da iako se u posljednje vrijeme puno pričalo o restrukturiranju Hrvatskih željeznica, na razini grupe masa plaća se i toj javnoj tvrtki lagano povećala.

Pročitajte više