Kriv što je dao auto šefu krim policije: Petričeviću 10 posto manja plaća iduća tri mjeseca

Foto: MUP

DISCIPLINSKI sud MUP-a oslobodio je danas bivšeg načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zorana Petričevića optužbe da je oštetio državni proračun za 9 tisuća kuna, ali ga je proglasio krivim što je za službene potrebe dao automobil Honda Civic načelniku Sektora kriminalističke policije Josipu Buljanu. Honda je kod Buljana bila na 24-satnom raspolaganju, a za to je trebala dozvola ministra Ranka Ostojića, što nije bio slučaj.

Odvjetnik Ljubičić: Očekujemo da se šef krim policije ubuduće vozi autobusom

Branitelj Vinko Ljubičić zadovoljan je što je dio optužbe pao, no kaže kako će Petričević ići do kraja jer smatra da nije napravio ništa protivno pravilnicima i zakonima pa valja očekivati žalbu na nepravomoćnu presudu. 

"Očekujemo da se šef kriminalističke policije ubuduće koristi javnim prijevozom i da se na posao vozi autobusom", ironizirao je situaciju odvjetnik Ljubičić. Ne bez razloga. Sasvim je jasno da je ovaj stegovni postupak pokrenut kako bi se ispunila zakonska forma oko Petričevićeve smjene.

Petričević priznao na suđenju da su mu nudili ostavku

Naime, i sam Petričević na suđenju je naveo kako mu je nuđena ostavka, no na to nije pristao pa je stegovni morao biti pokrenut kako bi se uopće smijenio.

Sama optužba u disciplinskom postupku više je nego smiješna i sasvim sigurno nema nikakve veze s Petričevićevom smjenom. Izglednije je da je Petričević nekome stao na žulj. Moguće da se radi o slučaju bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Splitu Borisa Buklijaša, koji je blizak određenim ljudima u SDP-u. U svakom slučaju, da su imali išta ozbiljnije, nema sumnje da bi se to svakako našlo u stegovnom postupku.

Kažnjen da se spasi ministrova čast?

S obzirom da je za dio optužbe Petričević proglašen krivim, tri mjeseca će mu odbijati 10 posto od plaće. Dojam je da se sud odlučio za simboličnu kaznu tek da se opravda smjena. Kakva bi blamaža za ministra bila da je smijenjeni Petričević oslobođen u stegovnom postupku!

Suđenje se danas odužilo jer je odvjetnik Ljubičić zatražio izuzeće sudaca iz Splita te je tražio da se postupak dodijeli nekoj drugoj Upravi.

Danas su svjedočili i šefovi Odjela splitske Policijske uprave te su svi naveli kako su automobile koristili u službene svrhe.

 

Pročitajte više