Kriza vlasti u BiH: SDP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB preuzeli zakonodavnu vlast; SDA izbačena iz vlasti, ali se ne želi odreći pozicija

ČETIRI stranke SDP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) danas su preuzele zakonodavnu vlast u BiH, javljaju tamošnji mediji.

Zastupnici tih stranaka danas su sazvali sjednicu Zastupničkog doma. Prije toga su optužili predsjedatelja Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije da protupravno odgađa njezino održavanje. Zvizdić, kao i ostali zastupnici SDA-a, HSP-a i Narodne strane "Radom za boljitak", stranaka koje su dosad s SDP-om činile vladajuću koaliciju, također nisu došli na sjednicu.

Izbačeni iz vladajuće koalicije, ali se ne žele povući s dužnosničkih pozicija

Podsjećamo, SDA nije podržala budžet BiH krajem svibnja, nakon čega je izbačena iz vladajuće koalicije. Započela je rekonstrukcija vlasti na svim razinama u BiH, ali dužnosnici SDA-a se sada ne žele povući s pozicija, što je izazvalo krizu vlasti naročito u FBiH.

SDP, dva HDZ-a i SBB su prikupili potrebni kvorum, odnosno 58 od 96 zastupnika i donijeli odluku o smjeni Zvizdića i njegovog zamjenika iz HSP-a. Novi predsjedatelj Zastupničkog doma postao je član SBB-a Fehim Škaljić, a zamjenik SDP-ovac Tomo Vidović.

Traži se i pokretanje smjene entitetskog predsjednika Živka Budimira i dopredsjednika Mirsada Kebe

Predloženo je i pokretanje smjene entitetskog predsjednika Živka Budimira i dopredsjednika Mirsada Kebe koji se protive promjenama u vladi. Njihova bi smjena trebala omogućiti smjenu ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB-a, ali još nije jasno kako to namjeravaju ostvariti jer im za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku i njegovom zamjeniku treba najmanje 66 zastupnika.

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović nakon toga je zatražio intervenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka "kako bi se zaštitio ustavni poredak i poštivanje zakona u toj zemlji". Stranka za BiH (SBiH) najavila je kako će od Ustavnog suda Federacije BiH zatražiti očitovanje o ustavnosti i zakonitosti održavanja današnje sjednice.

U međuvremenu se oglasio i Valentin Inzko koji je rekao da ga povodom krize vlasti u BiH nitko nije kontaktirao.

Pročitajte više