Kršćanska koalicija: Hrvatska nije riješila naš status ni dvije godine nakon presude Europskog suda za ljudska prava

HRVATSKA kršćanska koalicija upozorava da Hrvatska niti dvije godine nakon presude Europskog suda za ljudska prava još uvijek nije riješila pravni položaj njezinih članica.

Europski sud je u presudi naveo da Vlada mora crkvama članicama koalicije isplatiti odštetu te konačno regulirati njihov pravni status. "Iako je odšteta isplaćena na vrijeme, pravni status, odnosno potpisivanje ugovora od zajedničkog interesa još uvijek nisu riješeni", piše predsjednik HKK-a Mario Dučić.

Nisu im rekli rokove za promjenu Zakona o vjerskim zajednicama


Kršćanskoj koaliciji su iz Vlade kazali da će se sporna pitanja rješavati kroz promjenu Zakon o vjerskim zajednicama, no do promjene zakona još nije došlo. "Međutim, HKK nije dobila konkretne odgovore o rokovima izrade prijedloga zakona i učešća vjerskih zajednica u raspravi i razlozima neprihvaćanja prijedloga potpisivanja ugovora od zajedničkog interesa", pišu u priopćenju Dučić.

Zbog toga su se ponovno obratili ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koji je i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u nadi da će se ta pitanja riješiti u što skorijem roku. "Ukoliko uskoro ne primi konkretne odgovore na sporna pitanja i konkretna prema rješavanju istih, HKK će biti primorana poduzeti daljnje korake kako bi ostvarila svoja prava", zaključuju iz HKK.

Kršćanska koalicija je na Europskom sudu za ljudska prava dobila spor u kojem je Hrvatsku tužila za kršenje vjerskih sloboda.

Pročitajte više