Kršenje šutnje povod, a ne uzrok: Novokmet smijenjen zbog izvještavanja o Radmanovom sukobu interesa!

Foto: Sandra Šimunović/Cropix

NOVE kadrovske rošade na HTV-u! Domagoj Novokmet "odletio" je s mjesta v.d. urednika Informativnog programa HTV-a, a u kratkom priopćenju o smjeni HRT je naveo tek kako je razlog "niz profesionalnih propusta i loša organizacija u Informativnom programu".

"`Zbog niza profesionalnih propusta i loše organizacije u Informativnom programu HTV-a`, ravnatelj Programa HRT-a Goran Rotim predložio je, a glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prihvatio, da se v.d. urednika IP-a HTV-a Domagoja Novokmeta razriješi dužnosti, a na mjesto v.d. urednika IP-a HTV-a imenuje Nikola Kristić", stoji u šturom priopćenju HRT-a.

"Mogu samo reći da sam ponosan na sve što sam u zadnjih pet mjeseci napravio u Informativnom programu", tek je kratko kazao Domagoj Novokmet za Index nakon što smo ga nazvali kako bi nam prokomentirao svoju smjenu. Ni o razlozima ovog poteza HRT-a, ni o detaljima nije želio govoriti.

Odletio zbog kršenja izborne šutnje


No, s prisavskih se hodnika ubrzo proširila vijest o tome kako je povod Novokmetove smjene sinoćnje praćenje lokalnih izbora te kako je s mjesta v.d. urednika Informativnog programa smijenjen jer je HTV rezultate prvih izlaznih anketa objavio nekoliko minuta prije 19 sati i zatvaranja birališta te prestanka izborne šutnje.

Zbog HRT-ove objave anketa pet minuta prije kraja šutnje, RTL je prijavio javnu televiziju Državnom izbornom povjerenstvu. HRT-u prijeti kazna od pola milijuna kuna.

"Ravnatelj Programa HRT-a Goran Rotim ispričava se javnosti zbog programskih propusta tijekom realiziranja sinoćnje HTV-ove izborne emisije. Zbog istih propusta ispričavamo se i poslovnim partnerima", stoji u priopćenju koje je s HRT-a stiglo nedugo nakon što je objavljeno da je Novokmet smijenjen.

Rotim smjenio Novokmeta iako je odobrio objavu anketa!

Iako je kršenje izborne šutnje iskorišteno kao "dobar povod" za Novokmetovu smjenu, kako neslužbeno doznajemo od izvora s HRT-a, pravi razlozi ipak su nešto "dublje prirode" i leže u već duljim lošim odnosima i neslaganjima unutar uredničkih krugova. Te priče dodatno potvrđuje opis sinoćnih zbivanja na HRT-u uoči objave prvih izlaznih anketa lokalnih izbora.


Naime, uredništvo HRT-a dobilo je informaciju da se konkurentske televizije također rezultate zajednički plaćenih izlaznih anketa agencije Ipsos Puls spremaju objaviti nekoliko minuta prije 19 sati. Po Prisavlju su krenuli zvoniti telefoni. Zvalo se, između ostalog i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina koji je na upit s HTV-a, kako neslužbeno doznajemo, kazao kako DIP neće praviti probleme zbog tih nekoliko minuta ranije.

Kako Index doznaje od svojih izvora s Prisavlja, upravo je Rotim dao dozvolu da se ankete objave u vrijeme dok je na snazi još bila izborna šutnja. Novokmet se, kako doznajemo s HRT-a, Rotimu na kolegiju obratio sljedećim riječima: "Ti znaš da sam te obavijestio da je Hrvatin pristao i da si se složio da krenemo ranije. No, poštujem tvoju odluku".

Novokmetu presudilo izvještavanje o Radmanovu sukobu interesa

Iako je i sam znao da će izlazne ankete biti ranije objavljene, kao i kakav je stav DIP-a, Rotim je to kasnije odlučio iskoristiti kao povod za Novokmetovu smjenu. Za koju se na Prisavlju već danima unaprijed znalo da je neizbježna.

Novokmetu, naime, nije presudila preuranjena objava anketa. Bio je to samo povod za smjenu v.d. urednika Informativnog programa. Novokmetova urednička karijera završila je onoga trena kada je na HRT-u objavljena odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa o Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a.


Rotim je nakon toga Novokmeta, kako doznajemo, pozvao na "ribanje" i povišenim tonovima od njega tražio da "zauzda" određene HRT-ove novinare. Drugim riječima, tražio je cenzuru. Koju je i dobio kada je u Dnevniku Radmanova izjava objavljena bez dodatne novinarske obrade priče o sukobu interesa, zbog čega je Maja Sever povukla svoj potpis s HRT-ove središnje informativne emisije.

Kristić odavno odabran za budućeg šefa informative

S druge strane, dobra je to prilika da se na mjesto urednika Informativnog programa instalira Kristić. Naime, već neko vrijeme među zaposlenicima HRT-a kruže glasine da je upravo Kristić, predsjednik HRT-ovog Etičkog povjerenstva i koordinator radne skupine koja treba ustrojiti novi HRT-ov Informativni medijski servis (IMS), unaprijed predodređen za budućeg šefa informative.

Kristića na Prisavlju prati glas čovjeka bliskog HTV-ovom ravnatelju Rotimu, što ga čini idealnim urednikom IMS-a, informativnog servisa koji će inkorporirati televiziju, radio i nove medije. Podsjetimo, prema Statutu HRT-a kojeg je Radman progurao, za urednika informativnog programa ne raspisuje se natječaj, kao za ostale uredničke pozicije, već ga glavni ravnatelj HRT-a i ravnatelj HTV-a biraju po vlastitom nahođenju. 

Pročitajte više