Krvava obljetnica "Dana koji je ubio demokraciju" u Bangladešu

Screenshot: YouTube

OPORBENI aktivisti sukobili su se u nedjelju s policijom u nekoliko gradova Bangladeša uoči prve godišnjice izbora koje Nacionalistička stranka Bangladeša (BNP) smatra lažiranima, a vlasti su čelnicu te stranke zatvorili u njezinu uredu.

U strahu od prosvjeda policija je zabranila svako okupljanje u Daki od 17 sati poslije podne po mjesnom vremenu. Sav javni promet za Daku prekinut je i grad je praktički odsječen od svijeta. Policija je opkolila sjedišta oporbenih stranaka, javile su lokalne televizije.

Unatoč tomu stotine oporbenih pristaša sukobile su se u nekoliko gradova s policijom koja je ispaljivala gumene metke i suzavac.

Dan koji je ubio demokraciju

Čelnica BNP-a i bivša premijerka Khaleda Zia najavila je masovne demonstracije na prvu godišnjicu "Dana koji je ubio demokraciju", 5. siječnja 2014., kada su održani parlamentarni izbori koje su njezin BNP i savezničke mu stranke bojkotirali.

"Zia je zatvorena u svome uredu. Policija je opkolila zonu", rekao je njezin pomoćnik S.R Shimul Biswas.

BNP je objavio da je najmanje 400 njegovih pristaša uhićeno.

Na snazi zabrana okupljanja

Zabrana će trajati sve do nove odluke vlade i uvedena je kako bi se u glavnom gradu očuvao red i mir, kazao je policijski dužnosnik Masudar Rahman.

BNP i njegovi saveznici bojkotirali su prošlogodišnje izbore 5. siječnja koji su bili obilježeni nasiljem i tvrde da je Liga Awami dobila tek 5 posto glasova na izborima.

Vladajuća Liga Awami premijerke Sheikhe Hasine poručuje da štiti demokraciji upravo održavanjem izbora.

Pročitajte više